William Poromaa bryter tystnaden – starka orden om skandalen som skakar Norge: ”Hemskt beteende”

Uppgifterna från en tidigare vallare skakar norsk skidåkning.
Nu bryter William Poromaa tystnaden – och ryter ifrån.
– Det är hemskt beteende, säger han.

På damsidan har Norge, efter att Therese Johaug avslutat karriären, oftast fått se sig besegrade av Sverige. Länge var Norge den stora dominanten, men i VM förra året var det nästan alltid svenskt högst upp på pallen. Men på herrsidan har det sett likadant ut ett bra tag nu.

Skandalen i Norge

Norge har världens bästa åkare i form av Johannes Hösflot Kläbo, och dessutom nästan ett tiotal åkare bakom honom som alla kan slåss om medaljer på stora mästerskap. Men trots att framgångarna fortsätter att regna in för det norska skidlandslaget så finns det orosmoln. Nyligen så kom minst sagt besvärande uppgifter från en avskedad vallare, som nu skakar norsk skidåkning i grunden.

230224 Gold medalist Johannes Høsflot Klæbo of Norway at the Medal ceremony for the men’s cross-country skiing sprint during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Vallaren, som heter Frode Pedersen, har berättat att det finns mobbning och trakasserier inom landslaget, och han har vädjat om en förändring. I dag är han tränare på egen hand, men för norska VG har han bland annat berättat att det funnits tillfällen då rena sabotage ägt rum. Bland annat under senaste VM:et, då Johannas Hösflot Kläbo ska ha fått sina skidor saboterade, då det ”såg ut som någon hade gått på grus med dem”.

LÄS MER: Linn Svahn och Jonna Sundlings vackra stöd till värsta rivalen – efter kritiken i Norge: ”Otroligt imponerande”

“Ett hemskt beteende”

Nu bryter William Poromaa tystnaden om skandalen i Norge – och han ryter ifrån mot uppgifterna.

– Jag har fullt förtroende för våra vallagrabbar och det där har jag aldrig ens tänkt att någon skulle kunna göra. Det är ju egentligen ett hemskt beteende faktiskt. Det är jättekonstigt, säger han till Aftonbladet.

230224 William Poromaa of Sweden in the Men’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

William Poromaa känner ingen som helst oro att sabotage ska förekomma från det svenska vallateamet, och att samarbetet mellan åkare och vallare är bra och nära.

– Det tror och hoppas jag inte. Jag vet att våra vallare jobbar otroligt hårt för att vi ska ha så bra skidor som möjligt. Jag tror inte att de ids gå i grus med skidorna faktiskt.

LÄS MER: William Poromaas stora hyllning till Alvar Myhlback – nu vill han se jättelöftet i världscupen: ”Sjukt, sjukt duktig”