VM-hjälten Martin Ponsiluoma öppnar upp om hatet mot honom – starka orden om påhoppen: ”Jag blev rädd”

Martin Ponsiluoma gör sin bästa säsong i karriären.
Men VM-hjälten öppnar nu upp om hatet mot honom.
– Det sätter sig i huvudet på en, erkänner ”Ponsi” för SVT.

Skidskyttesäsongen lider mot sitt slut och till helgen går världscupen i mål med avslutningen i norska Holmenkollen. För svensk del står det redan klart att Sebastian Samuelsson står över tävlingarna på sjukdomen och därför ligger herrarnas hopp till Martin Ponsiluoma.

Ponsiluomas succé

27-åringen går mot sin bästa säsong i karriären på världscupen och nyligen blev det både VM-silver och VM-brons i Oberhof för svensken. Inför VC-avslutningen i Norge står Ponsiluoma på tre individuella pallplatser och skulle han ta en till slår han nytt personligt rekord med flest pallplatser på en säsong i världscupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Ponsiluoma, skidskytte
230207 Martin Ponsiluoma poses for a portrait at a press event with Sweden ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0529

VM-hjälten ser verkligen fram emot avslutningen som drar igång redan på torsdagen med sprintlopp i Holmenkollen.
– Jag är riktigt taggad. Man brukar vara lite trött i slutet av säsongen men jag tycker att det känns riktigt bra fortfarande, säger Ponsiluoma på en pressträff.

LÄS MER: VM-hjälten Linn Persson har nu fått nog – tvingas ta drastiskt beslut direkt efter säsongen: ”Det finns planer på det”

Hatet mot ”Ponsi”

Men det var länge en tuff säsong för svenska skidskytten som fick kämpa för att få det att stämma. Under världscuphelgerna i Ruhpolding och Pokljuka kom han bara som bäst på 20:e plats i världscupen och det blev psykologiskt jobbigt för ”Ponsi” som under den tuffa tiden fick ta emot personliga påhopp i sociala medier.
– Man gör så gott man kan hela tiden och det blir att man försöker för mycket till slut. Jag blev lite rädd att skjuta. Jag tvekade hela tiden på skjutvallen, sa han i en intervju med SVT Sport.
– Och sen blir det lätt när man kommer hem att man öppnar mobilen och läser kommentarer att man är helt värdelös. Det är sådant som sätter sig i huvudet på något sätt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Ponsiluoma, skidskytte
230219 Martin Ponsiluoma of Sweden celebrates with his silver medal on the podium after winning Men’s Mass Start during the IBU Biathlon World Championships on February 19, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0559

Hatet mot honom på sociala medier satte djupa spår hos Martin Ponsiluoma som fick kämpa hårt för att hitta självförtroendet igen.
– Om man har haft en dålig period är det lätt att man hänger upp sig på sådana saker och inte på det positiva, erkänner han på pressträffen inför Holmenkollen.

LÄS MER: Svenska expertens stora förvåning efter chockbeskeden från Norge: ”Väldigt överraskande”

Efter att formen vänt och pekar uppåt igen har även självförtroendet kommit tillbaka och 27-åringen har struntat i att läsa de negativa påhoppen mot honom.
– Nu på slutet har jag inte läst någonting utan bara haft fokus på mig själv och kört mitt race. Det har ju varit ett vinnande koncept, säger Ponsiluoma med ett leende.

Vad tycker du om Martin Ponsiluomas säsong? Dela artikeln och säg din åsikt!