Vasaloppets stora förvirring – därför kan storstjärnan Petter Northug stoppas helt från att ställa upp(!)

Petter Northug vill tävla i Vasaloppet.
Men nu finns förvirring huruvida han ens får.
– Om skidförbundet eller Fis kräver att vi stoppar honom kommer vi inte att acceptera hans anmälan, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Petter Northug var under sin tid som aktiv längdskidornas allra största stjärna, och han vann det mesta som gick att vinna. Nu var det visserligen några år sedan han avslutade karriären, men helt har han inte gett upp sporten.

Stora förvirringen

Nu handlar det om långlopp och Northug har redan anmält att han kommer att satsa rejält under den vintern – och däribland ingår ju Vasaloppet, dit Northug redan anmält sitt intresse. Men nu finns ett rejält huvudbry för den svenska klassikertävlingen kring hur Northug egentligen ska få delta.

Petter Northug, Norge
191228 Petter Northug of Norway ahead of the women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on December 28, 2019 in Lenzerheide. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Northug har nämligen inte anmält sig till Wadas Adamssystem, enligt SVT, vilket innebär att han inte kan klassas som elitåkare, då det krävs att detta görs sex månader innan tävlingsstart, och det datumet har passerat.

– Det finns en karenstid på sex månader. De borde gälla även Petter Northug. Om hans skulle registrera sig i dag vete tusan hur det skulle gå eftersom Vasaloppet då har varit, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT.

”Då accepterar vi inte”

En öppning för Northug skulle, om han vill delta, är om han ställer upp som motionär.

– En vanlig motionär är inte med i Fis-systemet. Om han är en elitåkare gäller Fis regelverk, men om han är motionär kan han som du och jag anmäla sig dagen innan och åka Vasaloppet, säger Höglund.

181212 Petter Northug jr. of Norway during a press conference on December 12, 2018 in Trondheim. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Men var Northug skulle placeras i loppet, om han nu klassas som motionär, är oklart.

– Får vi in en anmälan från Northug kommer vi att kontakta det svenska skidförbundet och Fis för att ta reda på hur vi ska hantera frågan: Är han en elitåkare då gäller de här reglerna men om han räknas som en motionär kommer vi sannolikt att placera honom i elitledet eller led ett eftersom han har meriter som berättigar honom till det och det har inget att göra med om han är licensierad eller inte, säger Höglund, och fortsätter:

– Om skidförbundet eller Fis kräver att vi stoppar honom kommer vi inte att acceptera hans anmälan.

LÄS MER: Svenske NHL-stjärnans ärliga ord – tragiska orsaken bakom helt oväntade flytten: ”Tänker på det hela tiden”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!