Värsta rivalerna Sverige och Norge går nu ihop – för gemensam skidprotest

Flera av världens bästa skidåkare har kritiserat de nya regelförslagen.
Nu går värsta rivalerna Sverige och Norge ihop i ett gemensamt krav mot Fis.
Där de tydligt visar sitt missnöje mot hur sporten kan komma att förändras.

I höstas gick Internationella skidförbundet, Fis, ut med ett förslag om flera regeländringar inom skidsporten. Ett förslag som direkt möttes av kritik från världseliten.

Charlotte Kalla kritisk

Bland regeländringarna fanns förslag om att lägga ned skiathlon, ta bort klassisk sprint och ersätta det med fristilssprint som innehåller moment av skicross.
– Då kan vi lika gärna klä ut oss också… Det här står jag för. Jag är väldigt mycket emot det här, sa norska sprintdrottningen Maiken Caspersen Falla till NTB om nya förslaget.

Även Charlotte Kalla, med flera mästerskapsguld i skiathlon, gick också ut och starkt kritiserade Fis förslag. Om bara några veckor sammanträder Fis på den årliga kongressen för att sätta upp riktlinjerna inför nya säsongen.

Svenska och norska kravet

Då går Sverige och Norge ihop i ett gemensamt kravbrev till Fis, rapporterar norska tidningen Dagbladet. Där svenska och norska skidförbundet vädjar till Fis att inte genomföra regeländringarna.
”Norska och svenska skidförbundet anser att dagens distanser, tekniker och starter utgör en begriplig blandning av viktiga historiska traditioner och nymodigheter. Det gör oss unika och särskiljer oss från andra skidsporter. I nuläget har vi en bra mix av möjligheter för såväl specialister som allroundåkare och vi anser att de som är mest mångsidiga också ska belönas med flest poäng. Vi har respekt för att situationen skiljer sig från nation till nation, men vi tror inte att sporten kommer bli mer attraktiv för åskådare eller unga åkare om den reducerar antalet tekniker, distanser och startformat”, lyder brevet, som har undertecknats av Niklas Jonsson i Fis längdkommitté och Åge Skinstad, Norges sportchef.

Dela artikeln om du tycker Sverige och Norge gör helt rätt!

LÄS MER: Folkkära SVT-profilen Johanna Ojala nobbar Norge och Therese Johaug

Norska varningen till Charlotte Kalla och svenskorna – efter Johaugs comeback