Vändningen: Ingen Charlotte Kalla i Tour de Ski – istället tar svenska skrällen sista platsen

Charlotte Kalla ville till Tour de Ski.
Men comebacken blev inte vad hon önskat sig – och nu kommer beskedet.
Stjärnan står över Tour de Ski.
– I dagsläget dagsläget är det inte det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter, säger längdchefen Anders Byström.

Charlotte Kalla fick en riktigt tuff start på säsongen, då hon med bara veckor kvar till premiärhelgen i Ruka smittades av virussjukdomen covid-19. Det ledde till en lång tävlingsfrånvaro, och inför helgens interntävlingar i Östersund så var frågorna många kring hennes form.

Långt efter eliten

Och det var tydligt att hon inte är i toppskick, då hon slutade långt, långt efter konkurrenterna och lagkamraterna i masstarten över 15 kilometer. Kalla åkte i mål som sjua, hela 2,15(!) efter Frida Karlsson och Ebba Andersson – men inte nog med det. Kalla var dessutom hela minuten efter åkare som Jonna Sundling, Maja Dahlkvist och Linn Svahn, som vanligtvis gör bra ifrån sig i sprint snarare än distanslopp.

Charlotte Kalla, skidor
191231 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s 10 km free technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2019 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Den svaga prestationen fick många att ifrågasätta hennes eventuella medverkan i Tour de Ski.

– Jag tror inte att det är upp till mig ifall jag blir uttagen, det är de som behöver ta ut laget. Vi kommer summera deras intryck utifrån och sen får jag förmedla känslan jag hade under dagens lopp och summera hur den har varit sedan jag kom i gång, sa Charlotte Kalla till Expressen i helgen.

Landslagets krav

Kalla menade dessutom själv att hennes framtida tävlingar kan gynnas av att stå över touren.

– Jag behöver på något sätt fundera på vad som är bäst träningsmässigt i ett led mot VM. Det gäller att ta med sig dagens lopp men också hur det har sett ut de senaste veckorna. Hur trenden är, vad som behövs i träning. Sen är det otroligt tufft om platserna så jag bollar över det till landslagsledningen, sa hon.

Charlotte Kalla, skidor
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Och nu kommer beskedet att Charlotte Kalla står över tävlingarna, som inleds direkt efter nyår.

– Tränarna tillsammans med Charlotte själv har analyserat läget efter hennes första tävling sedan hon drabbades av covid-19. Den samlade bedömningen är att Tour de Ski i dagsläget inte är det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter, säger Anders Byström.

Med som en storskräll är dock Moa Olsson, som bara varit med i världscuptruppen en gång tidigare, men som gjorde bra ifrån sig under landslagets interna tävlingar i Östersund i helgen. Utöver Olsson så består Sveriges trupp av storstjärnorna Frida Karlsson och Ebba Andersson, samt Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Moa Lundqvist och Emma Ribom.

LÄS MER: Okända svenska stortalangen överglänste alla – nu kan 17-åringen få sin stora chans: ”Det här trodde jag inte”

Få våra nyhetsbrev!