Okända svenska stortalangen överglänste alla – nu kan 17-åringen få sin stora chans: ”Det här trodde jag inte”

Hon är bara 17 år gammal.
Men under sprinten i Östersund knäckte stortalangen Sara Andersson alla.
– Jag tror fortfarande inte att tiden stämmer men det är verkligen jättekul att det gick så bra. Det trodde jag inte, säger hon till Sportbladet.

Svenskt skidskytte har inlett nya säsongen alldeles strålande och radat upp pallplatser i världscupen. Nu visar det sig även att framtiden ser oerhört ljus ut.

Svensk stortalang

Under helgens intagningstävlingar i Östersund visade en svensk 17-åring att det finns stort hopp om framtiden inom skidskytte-Sverige. För när åkarna precis utanför världscupen gjorde upp i sprinten var det stortalangen Sara Andersson som överraskade rejält och överglänste samtliga.

Sara Andersson, skidskytte
200111 A handout photo made available by the Olympic Information Service of the International Olympic Committee show Sara Andersson SWE at shooting during the Biathlon Womenís Individual 10km at Les Tuffes Nordic Centre in France. The Winter Youth Olympic Games, Lausanne, Switzerland, Saturday 11 January 2020. Photo: OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC EDITORIAL USE ONLY

Den hittills okända svenskan slog betydligt mer etablerade namn som Elisabeth Högberg, Emma Nilsson, Ingela Andersson och även Stina Nilsson i Östersund.
– Jag tror fortfarande inte att tiden stämmer men det är verkligen jättekul att det gick så bra. Det här trodde jag verkligen inte. Åkningen kändes riktigt bra redan från start och skyttet är jag väldigt nöjd med, säger vinnaren till Sportbladet.

”Överraskning”

Sara Andersson går just nu på gymnasiet i Mora och tillhör svenska juniorlandslaget i skidskytte. Hennes främsta merit hittills är ett brons i singelmixedstafett under ungdoms-OS.
– En rolig överraskning. Det var det. Sara är ju med i vårt juniorlag men det här var över förväntan, säger skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo, som var rejält imponerad, till kvällstidningen.

Sara Andersson, skidskytte
201220 Mora Biathlonklubbs Sara Andersson tävlar i skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 20 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0055

Framförallt är det åkningen som är 17-åringens stora styrka. I söndagens sprint stod hon för den näst bästa åktiden i hela startfältet och var hela 24 sekunder snabbare än Stina Nilsson i ren åktid.

Stora chansen

Nu hoppas hon att segern i Östersund kan ge henne en plats i IBU-cupen och en riktigt stor chans till internationellt genombrott. Hittills har cupen under världscupen flyttats fram på grund av coronapandemin och väntas dra igång i mitten av januari.

På tisdag presenterar den svenska truppen till IBU-cupen, där Sverige har åtta platser på damsidan och sju platser på herrsidan.
– Får jag chansen så vill jag ju åka, säger jättelöftet i intervjun.

LÄS MER: Martin Ponsiluomas succé – tog bästa placeringen i karriären efter rysare

Få våra nyhetsbrev!