Vändningen efter allvarliga operationen – nya orden som ger hopp till Linn Svahn om OS: ”Jag väljer att…”

Rapporterna har menat att Linn Svahn missar OS.
Men landslagsläkaren Per Andersson är inte lika säker.
– Jag utesluter ingenting, säger han till Expressen.

Det var i februari, med bara veckor kvar till VM, som olyckan var framme för Linn Svahn. Supertalangen föll illa under en sprinttävling på hemmaplan i Ulricehamn, och hon tog sig direkt för axeln, och det var tydligt när VM väl drog igång att hon fortfarande hämmades.

Vändningen

Under våren och sommaren har Svahn fortsatt haft problem, samtidigt som läkarna haft svårt att identifiera exakt som varit problemet. Det hela ledde till att hon förra veckan tvingades till operation, och det stod direkt klart att säsongen troligtvis är över. Hennes personliga tränare, Ola Rawald, har varit en av alla som räknat bort medverkan i vinterns OS.

210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint quarter final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Per ”Pliggen” Andersson är landslagsläkare och berättar vad som väntar härnäst, den närmsta tiden, för nyopererade Svahn – där en utvärdering väntar först nästa vecka.

– Sen får vi ta det därifrån. Nu första tiden handlar det bara om att läka såret efter operationen, säger han till Expressen.

”Vill inte utesluta”

Men ”Pliggen” vill inte sticka ut hakan för mycket kring Svahns rehabtid. För när alla andra varit säkra på att hon missar OS så ger Andersson lite ljus i tunneln genom att åtminstone inte utesluta det.

– Jag väljer att inte spekulera i framtida tävlingar. Det är för svårt att göra en vettig prognos. Min roll nu är att se till att Linn får optimala förutsättningar för att rehabilitera sig så bra som möjligt. Sen när det är läge får vi se när hon ska kan träna och sen tävla, säger hon.

210130 Linn Svahn of Sweden speaks to media after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Andersson fortsätter sedan:

– Jag utesluter ingenting, utan nu gäller det att vara väldigt noga i rehabarbetet, sen får vi se hur det utvecklar sig.

LÄS MER: Therese Johaugs oväntade beslut inför viktiga säsongen – gör precis som Charlotte Kalla: ”Kommer göra allt…”

Få våra nyhetsbrev!