Therese Johaugs oväntade beslut inför viktiga säsongen – gör precis som Charlotte Kalla: ”Kommer göra allt…”

Charlotte Kalla har redan aviserat att hon hoppar över Tour de Ski.
Therese Johaug gör samma sak.
– Jag kommer att göra allt för att vara så bra förberedd som möjligt för OS, säger hon.

Det är världscupens stora höjdpunkt och det brukar vara en rejäl fest både för publiken och för tittarna hemma i tv-soffan. Varje år avgörs Tour de Ski, från slutet av december till början av januari, och tävlingarna avlöser varandra i Schweiz, Tyskland och Italien.

Står över touren

Det är många världscuppoäng på spel och när alla åkare från världseliten faktiskt deltar så brukar spänningen vara enorm. Men de senaste åren har touren tappat något i status, och särskilt inför stora och viktiga mästerskap, som ofta bara är planerade månaden senare. Precis så är det i år, vilket redan fått Charlotte Kalla att meddelade att hon inte kommer att delta i vinter.

210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Johaug går in till vinterns OS som den stora favoriten, och meddelar nu att hon med stor sannolikhet inte ställer upp i touren i år.

– Jag har inte bestämt mig till hundra procent. Men jag kommer att göra allt för att vara så bra förberedd som möjligt för OS, säger Johaug till VG.

”Det lutar åt det”

Johaug fortsätter sedan:

– Det lutar nog åt det. Men man ska aldrig säga aldrig. Det är lång tid kvar och det är svårt att säga hur kroppen mår när säsongen startar.

210411 Charlotte Kalla efter målgång i damernas 30 km fristil under SM den 11 april 2021 i Kalix. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

En som dock tänker annorlunda är storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo, även han enorm guldfavorit under vinterns spel. Han säger att planen är att köra touren.

– Utgångspunkten är att vara med i Tour de Ski. Men det beror också på hur kroppen reagerar på höjden och inte minst i perioden i närheten av Tour de Ski, säger han.

LÄS MER: Jätteknallen: Kan byta från Armand Duplantis till Frida Karlsson – kan få stora toppjobbet: ”Oj, spännande!”

Få våra nyhetsbrev!