Unika hyllningen av Stina Nilsson inför internationella debuten: ”Hon har något som många andra inte har”

Det blir Stina Nilssons största utmaning hittills.
Svenskan hyllas nu inför internationella debuten i IBU-cupen.
– Hon har något som många andra idrottare inte har, säger psykoterapeuten Rune Gustafsson till SportExpressen.

Längtan har varit stor och på torsdag gör Stina Nilsson äntligen internationell debut som skidskytt. När 27-åringen ställer sig på startlinjen för premiären av IBU-cupen i Arber, Tyskland, gör hon det med skidskyttevärldens blickar på sig.

Hyllar Nilsson

För väldigt många är förväntansfulla på att se hur den förre längdåkaren står sig mot internationell konkurrens. En som kommer att följa loppet extra noga är psykoterapeuten Rune Gustafsson, som tidigare var mental rådgivare åt Stina i över 12 år.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

De samarbetade ända till 2017 men sedan dess har Stina fått klara sig själv med det mentala. Gustafsson bjuder på en unik hyllning av svenskan och menar att hon har något som andra idrottare saknar.
– Stina är så pass medveten om sina beteenden och styrkor nu för tiden. Och jag brukar skämta ibland och säga att hon är så välutbildad i allt det här mentala att hon vet hur hon ska hantera det. Hon har utvecklat en stark självinsikt, vilket är en brist hos många idrottare. Jag är övertygad om att det har lett henne till de stora framgångar hon har haft. Sedan vet vi ju inte hur hon kommer att reagera nu när hon ställs inför en ny utmaning på högre nivå. Men av det jag har sett och förstått så har hon klarat av den här nya uppgiften väldigt bra så här långt, säger psykoterapeuten till SportExpressen.

”Typiskt Stina”

Gustafsson berättar att han inte alls blev förvånad när Nilsson valde att lämna längdskidor för skidskytte. 
– Det är vågat, spännande och lite typiskt Stina Nilsson om man kan säga så. Det är en personlighet som gärna utmanar sig själv, tänjer på gränserna och inte följer de invanda förutsägbara mönstren. Jag är också övertygad att det är därför som Stina har nått så fantastiska framgångar som hon har gjort, säger han till kvällstidningen.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Det finns ett enormt intresse för Stina Nilsson i dagsläget och hon kan bli ett stort affischnamn för IBU-cupen, nivån under världscupen, om hon imponerar i premiären.
– Jag gissar att det är Stinas integritet som gör att många är väldigt nyfikna på henne. Och hon gick ju från att vara en firad stjärna på längdsidan till något helt annat, det skapar nog en ännu större nyfikenhet, säger Rune Gustafsson i intervjun.

LÄS MER: Gunde Svans ärliga ord om Petter Northug – efter jätteskandalen: ”Jag var orolig…”

Få våra nyhetsbrev!