Tydliga svaret i Sverige – slår tillbaka efter nya utspelet om Therese Johaug i Norge: ”De vet ingenting om det”

Therese Johaugs dominans påverkar de svenska stjärnornas hälsa negativt, menar röster i Norge.
Nu slår Sverige tillbaka mot utspelet.
– De vet ingenting om deras upplägg, säger den svenske tränaren Stefan Thomson till Expressen.

Ja, Therese Johaug har ju varit synnerligen överlägsen i en herrans massa år, och sedan hon kom tillbaka från sin dopningsavstängning, som bland annat höll henne borta från OS 2018, så har hon vunnit i stort sett varenda tävling hon ställt upp i. Och under sommaren har rapporter från Norge gjort sig gällande att Johaug faktiskt är i bättre form än någonsin.

Utspelet om Johaug

Det har lett till en hel del utspel i Norge, som bland annat pekar på att Johaugs totala överlägsenhet påverkar Frida Karlsson och Ebba Anderssons hälsa negativt, då de tränar på en nivå som de annars inte hade gjort, i kampen om att nå ikapp Johaug.

– De måste nästan överträffa sig för att kunna utmana henne och då är det inte långt till att de pressar sig själva för hårt och får ett bakslag. De kör för många riktigt hårda träningspass, sa Torgeir Björn, skidexpert på NRK.

Therese Johaug, skidor
210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0088

Även svenske Torbjörn Nordvall, som är krönikör på norska Nettavisen, är inne på samma spår.

”Jag vet att Frida Karlsson och Ebba Andersson är två av flera svenska damer som tar i till bristningsgränsen för att kunna matcha Johaug i vinter. Vid enskilda tillfällen kanske de lyckas, men i ivern och viljan att utmana Johaug drabbas de i det svenska lägret tyvärr ofta av skador och sjukdomar. Det hämmar de svenska damernas utveckling”, skriver han.

Svenska svaret

Men i Sverige har man inte mycket till övers kring de norska utspelen. Nu slår den svenske tränaren Stefan Thomson tillbaka.

– Jag har svårt att se vad de har för grund för såna påståenden. Jag tycker vi har väldigt bra kontroll. De (Karlsson och Andersson) tränar hårt och spänner bågen, ja, men på ett kontrollerat sätt. Vi ser en positiv utveckling på de båda, säger han till Expressen.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Thomson berättar vidare att både Ebba och Frida är i bra form, och att den sistnämnda drog sig ur tävlingar i somras som en försiktighetsåtgärd, snarare än att det rörde sig om överträning.

– Allt ser väldigt bra ut. Sen det här att Frida lämnade återbud till Toppidrettsveka, det är ingen större sak än att hon var lite sliten, som man kan bli mitt under sommaren. Visa av tidigare erfarenhet med henne så bromsar man upp i tid. Det ser väldigt stabilt ut för de båda, det har varit en bra säsong, säger han.

LÄS MER: Stina Nilssons nya rekord i skidskytte – har gjort superresultat: ”Det är nyckeln för mig”

Få våra nyhetsbrev!