Stina Nilssons nya rekord i skidskytte – har gjort superresultat: ”Det är nyckeln för mig”

Stina Nilsson fortsätter att ta kliv inom skyttet.
De stora förändringarna på träningarna har gett resultat.
Nu avslöjar hennes tränare att stjärnan slagit nytt personligt rekord.

Det var under stor uppståndelse som Stina Nilsson valde att lämna längdskidorna för att i stället satsa på skidskytte. Nilsson var en av sin sports allra största stjärnor innan bytet, och än har hon inte riktigt kommit upp i samma typ av framgångar inom skidskyttet.

Slog nytt rekord

Men hon har på kort redan hunnit göra debut i både landslaget och världscupen, och experter och tränare har hyllat henne enormt för de snabba framstegen, och hur snabbt hon egentligen lärt sig allting. Att Nilsson är en otrolig åkare råder det ju inga tvivel om, men svenskan har jobbat hårt med sitt skytte.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson posera för ett porträtt under en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nu avslöjar hennes tränare att Nilsson fortsatt att utvecklas i sådan takt att hon under sommaren slagit personligt rekord på träning.

– 509 poäng då vi skjutit 30 skott ligg och 30 skott stå. 600 är maxpoäng, så det säger något för den som förstår sig på skidskytte, säger Jean-Marc Chabloz till SVT.

”Nyckeln för mig”

Han berättar vidare vad han och Stina mest tränat på under sommaren, och mycket handlar om hur Nilsson lägger upp åkningen under tävlingarna.

– Vi har jobbat väldigt mycket med skiftningen från sprint-Stina till skytte-Stina, att kanalisera hennes energi på rätt sätt, säger Chabloz.

Stina Nilsson, skidskytte
210317 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Cup on March 17, 2021 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0033

Stina Nilsson berättar:

– Nyckeln för mig är att verkligen separera de olika momenten, så jag inte tar med mig ett skytte ute i spåret, men också tvärtom, att åkningen inte påverkar skyttet, säger stjärnan.

LÄS MER: Charlotte Kallas helt okända kamp – berättar nu om blytunga perioden: ”Jag var lite naiv…”

Få våra nyhetsbrev!