Tvingas nu ändra för Frida Karlsson i första tävlingen – efter norska skräckskadan och jätteilskan: ”En skandal”

Den norske storstjärnan Tarjei Bö ramlade och höll på att göra sig ordentligt illa – efter att hans bindningar löst ut.
Nu tvingas framtida tävlingar, där Frida Karlsson bland andra deltar, ändra.
”Det är den bästa lösningen för att säkerställa säkerheten för alla åkare”, skriver arrangören.

Det var under helgens rullskidlopp i Tyskland, där flera stjärnor inom längdåkning och skidskytte deltog, som flera olyckor skedde. För norrmannen Tarjei Bö, framstående i skidskytte, hände det två gånger att hans bindningar på rullskidorna släppte, och han ramlade således framlänges och fick ett rejält sår i bålen.

Tvingas nu ändra

I veckan inleds Toppidrettsveka i Norge, med flera tävlingar på rullskidor. Mängder av stjärnor ska delta, däribland Frida Karlsson, och tanken var att samma rullskidor skulle användas även där. Det blir Karlssons första riktiga tävling utanför Sverige för ”säsongen”.

Men nu, efter olyckorna, så tvingas arrangören till ändringar. Det handlar helt enkelt om att byta ut bindningarna till nya, från andra tillverkare.

Frida Karlsson, Sverige
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Det bekräftar den norska arrangören i dag.

”Dessa bindningar är kvalitetssäkrade och vi är säkra på att detta är den bästa lösningen för att säkerställa säkerheten för alla åkare” skriver man.

Stora kritiken

Efter att Tarjei Bö alltså ramlat två gånger så var han, på sin Instagram, öppet kritisk mot rullskidtillverkaren, men han passade även på att skicka en passning med glimten i ögat till sin bror, Johannes Thingnes Bö, som vann tävlingen – vilket helt hamnade i skymundan av kraschen.

”Jag har lärt mig tre saker: Använd alltid hjälm, använd aldrig de där bindningarna och låt inte din vinnande brorsa få någon uppmärksamhet”, skrev han.

Foto: Twitter

Arrangören bakom rullskidorna i Tyskland har efter olyckan meddelat att man ska byta ut låsgreppen på samtliga bindningar, men det räckte alltså inte för att få delta under tävlingarna i Norge. Det betyder att Frida Karlsson och de andra stjärnorna förhoppningsvis lämnar tävlingarna utan kraschar i bagaget.

Efter Tarjei Bös krasch var ilskan stor i Norge, och NRK-experten Ola Lunde kallade bland annat det hela för ”en gigantisk arrangörsskandal”

LÄS MER: Marit Björgens mäktiga hyllning till Frida Karlsson – och jämförelsen med Johaug(!): ”Jag såg direkt att…”

Få våra nyhetsbrev!