Torgny Mogren pekar ut vinnaren av världscuppremiären – dystra tippning för svenska åkarna: ”Får det tufft”

I dag är det världscuppremiär.
Nu tippar Torgny Mogren vinnarna – och tror inte på svenskar på pallen.
– Men nära kommer de att vara, säger han till Radiosporten.

Under fredagen är det äntligen premiär för världscupen! Först ut är sprint i klassisk stil, som sedvanligt genomförs i finska Ruka. Det svenska hoppet återfinns framförallt i damlaget, med ett flertal starka sprinters uttagna.

Sundling vs Skistad

En av dem är Jonna Sundling. Hon presterade i världsklass i sprint förra säsongen, och tog VM-guld i sprint och sprintstafetten tillsammans med Emma Ribom. Det blev även två segrar i världscupen, samt två andraplatser, i sprint.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, Kristine Stavås Skistad, längdskidor, världscupen, sprint
230318 Jonna Sundling of Sweden, Kristine Stavås Skistad of Norway and Maja Dahlqvist of Sweden celebrate on the podium after women’s free technique sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 18, 2023 in Falun. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0343

Men på andra halvan av säsongen mötte Sundling sin överman i form av Kristine Stavås Skistad. Norskan slog först igenom 2019, men det följdes upp med ett par svagare säsonger. Förra säsongen tog sig Stavås Skistad tillbaka till världstoppen och vann de fem sista sprinttävlingarna av världscupen.

Mörkt för herrarna

Det kommer förmodligen vara många gånger den här säsongen som Sundling och Stavås Skistad ställs mot varandra i slutspurten. Inför premiären tippar nu Radiosportens expert Torgny Mogren vem det blir som tar tag i taktpinnen.
– Jag tror Jonna Sundling kommer att ta hem det här, hon såg stark ut förra helgen i Gällivare och jag tror att hon följer upp med ett lika starkt lopp här i Ruka. Jag tror banan kan passa bra, det är en sista backe som jag tror kan vara riktigt passande för Sundling, säger Mogren i Radiosporten

Artikeln fortsätter efter bilden.

Torgny Mogren, längdskidor, världscupen
150225 Dag Malmqvist och Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Förra säsongen var Johannes Hösflot Kläbo överlägsen på herrsidan, men norrmannen är precis tillbaka från att ha varit sjuk i covid. Då tror Mogren på en annan norsk.
– Jag tror att Kläbo kan få det lite tufft. Vi hade (Erik) Valnes som såg väldigt stark ut i norska premiären, Beitostölen, så jag tror jag satsar någon krona på Valnes, säger han. 

I Sverigepremiären var det Marcus Grate som tog hem sprinten, tätt följd av Edvin Anger. Men Mogren tror att det kan bli tufft för de svenska herrarna i Ruka, och att vi inte vår någon på pallen.
– Jag tror inte det, tyvärr. Men nära kommer de att vara. 

Vem tror du vinner dagens sprint? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Edvin Angers ärliga ord om petningen av Alvar Myhlback – och kaxiga passningen till Johannes Kläbo inför säsongen

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev