Tilda Johanssons otäcka mardröm mitt i den stora succésäsongen: ”Jag kunde inte ens gå”

Tilda Johansson hade en helt fantastisk säsong.
Men nu öppnar 23-åringen upp om tuffa mardrömmen.
– Det var en extrem kamp, säger hon till längd.se.

Senaste säsongen blev bästa tänkbara för unga skidskytten Tilda Johansson. Det började också på ett helt klockrent sätt när 23-åringen överraskade alla och vann säsongspremiären i Idre framför många världsstjärnor på startlinjen.

Johanssons succé

Bara ett par veckor senare slog Johansson till igen och tog karriärens första pallplats på IBU-cupen, nivån under världscupen. Därefter skulle det bara bli ännu bättre ju längre säsongen gick.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221112 Tilda Johansson efter skidskyttepremiären i kortdistans för damer den 12 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0033

Svenskan har fått sitt stora internationella genombrott under vintern med tre EM-medaljer i Schweiz och nya pallplatser radades upp på IBU-cupen. Inför de sista finaltävlingarna av säsongen så ledde Tilda oväntat nog hela IBU-cupen men sedan slog mardrömmen in.
– Då åkte jag på coronan, och jag blev riktigt dålig. Jag visste att jag behövde åka till Kanada för att kunna försvara segern. Jag mådde inte bra när jag åkte dit; eller när jag var där. Och det var verkligen inte säkert att jag skulle kunna komma till start på en enda av tävlingarna där. Grejen är att jag var så dålig att jag dagen innan den första tävlingen var så dålig att jag avstod den officiella träningen och fixade inte ens ta en promenad, berättar Johansson i en intervju med längd.se och avslöjar varför hon ändå valde att tävla.
– Jag bestämde mig för att att testa att tävla, men jag körde inte för totalsegern; jag körde inte för poäng utan bara för att jag tycker om att åka skidskytte. Det var en extrem kamp hela veckan, och det var en enorm lättnad när jag insåg att jag hade klarat det. Men i efterhand har jag funderat på om det var värt det. Jag missade att få åka världscupen i Oslo på grund av detta.

LÄS MER: Jonna Sundlings oerhört mäktiga uppvisning när hon blir utmanad av den kaxige mannen: ”Det är en skam”

Tildas mardröm

Tilda Johansson lyckades bita ihop och ta hem hela IBU-cupen med en segermarginal till tvåan på bara två poäng. Men framgången hade även sitt pris och tiden efter säsongsavslutningen har varit jobbig för unga svenskan.
– Jag var riktigt dålig en månad till. Det var först i april som jag började känna igen kroppen igen, det var först då som jag kunde börja leva ett vanligt liv igen. Efter en antibiotikakur på tio dagar fick jag en helt annan känsla i kroppen. Det blev åtta veckor utan träning, erkänner 23-åringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Tilda Johansson posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Till nästa säsong väntar ett stort steg för Tilda som har blivit uttagen till A-landslaget i skidskytte och ska få tävla mot den yppersta världseliten på världscupen.
— Det är en trygghet att vara en del av världens bästa lag och stöttningen och sparringen på varje pass kommer att göra att jag utvecklas. Sen träningsmässigt kommer det till stora delar se ut på samma sätt som det gjorde förra säsongen, även om volymen kommer att öka litegrann, säger Johansson till skidsajten och meddelar sin målsättning för kommande vinter.
— Jag vill vara en världscupåkare hela säsongen. Jag fick ju i kraft av min totalseger i IBU-cupen en friplats till tävlingarna i Östersund, men jag vill hänga kvar i världscupen resten av säsongen. Det är ett tufft mål, men klart är att jag inte vill tillbaka till IBU-cupen. Jag känner mig klar där.

Vad tycker du om Tilda Johanssons framtid? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Linn Svahn med brutalt ärliga ord om värsta rivalen Norge inför nästa skidsäsong: ”Jag tycker att…”