Therese Johaugs ryter till – efter svensktalangernas succé: ”Tycker synd om dem”

Frida Karlsson och Ebba Andersson spås bli två kommande superstjärnor i längdspåren.
Redan nu jämförs de med Therese Johaug.
Det är någonting som måste upphöra, säger norskan själv.

Frida Karlsson och Ebba Andersson har båda två stått för makalösa inledningar på säsongen. Den förstnämnda vann dubbla guld på JVM i fjol och för några veckor sedan, i Bruksvallarna, slutade hon tvåa i konkurrens med hela den svenska eliten.

Jämförs med Johaug

Ebba Andersson har i samma veva stått för en braksuccé i världscupen. 21-åringen följde upp sin första pallplats i världscupen någonsin med ytterligare två pallplatser i Lillehammer förra helgen.

Foto: Bildbyrån

De svenska stjärnskotten har redan hamnat i blickfånget för framtiden och spås en lysande framtid. Trots det tidiga skedet av sina karriärer kallas de båda för ”nye Therese Johaug”.

Men den norska stjärnan, som nu är tillbaka efter den långa dopingavstängningen, verkar inte allt för glad över de svenska talangernas nya smeknamn.

Johaug säger ifrån

Efter segern i Lillehammer fick hon frågan gällande Karlsson och Ebba Andersson och konstaterade att de borde få nya smeknamn.
– Jag tycker synd om dem (Andersson och Karlsson). Alla måste få vara den man är och hitta sin egen position inom sporten. Jag blev ju kallad för ”den nya Belmondo” när jag slog igenom, säger Johaug till den samlade mediakåren.

Foto: Bildbyrån

Stefania Belmondo var en av italiensk skidåknings allra största och vann OS-guld i Albertville 1992 och 2002 i Salt Lake City.

”Det är läskigt”

Frida Karlsson fick trots succén i Bruksvallarna inte åka i världscupen. Förbundskaptenen Rikard Grip motiverade beslutet att det inte finns någon anledning till att stressa med 19-åringens utveckling.

Foto: Bildbyrån

Efter premiären sa Karlsson själv att det ”är läskigt” att bli jämförd med Johaug, men att hon ser likheterna,
– Johaug och jag är anmärkningsvärt lika. Vi är lika till utseende. Båda är blonda och tunna. Vi har också lite lika stil i skidåkningen, med hög frekvens. Precis som Therese är jag också bäst i uppförsbackar, sa Frida Karlsson då till Sportbladet.

Dela för att hylla våra svenska skidtalanger!

LÄS MER: Ebba Anderssons stora pengaregn – efter jättesuccén: ”Oj!”

Fina stödet till Charlotte Kalla – efter tårarna i Lillehammer