Therese Johaugs plötsliga familjebesked – kan ta paus från skidorna: ”Jag har tänkt tankarna”

Hemma-VM 2025.
Dessförinnan kan Therese Johaug ta paus från skidorna – för att bli mamma.
– Jag har tänkt tanken, säger hon.

Therese Johaug är längdskidornas överlägset starkast lysande stjärna och frågan är om det finns en sport där någon är så pass dominant, som Johaug faktiskt är i sin. Det är väldigt sällan som konditionsmonstret faktiskt förlorar ett lopp när det kommer till längre distanser, och när det vankas OS i vinter är hon självklart den stora guldfavoriten i… ja, allt utom sprint och möjligtvis 10 kilometer.

Kan ta paus

För Johaug blir OS än större än för många andra, då hon faktiskt inte deltagit i något på hela åtta år. Hon hade definitivt varit med och slagits om medaljer även 2018 i Pyeongchang, men hon var då avstängd för användande av dopningsklassat preparat, och fick således stå över tävlingarna. Men Johaug har även ett annat stort mästerskap i blickfånget.

Therese Johaug, skidor
210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0088

2025 arranger nämligen Trondheim VM, och Johaug suktas av att dominera på hemmaplan i ett stort mästerskap.

– Jag hade så tur som fick uppleva VM i Oslo 2011. Att bli världsmästare på hemmaplan med så mycket folk i Kollen, det är nog min största upplevelse. Att få vara med om något liknande igen hade varit fantastiskt. Men det är lång tid kvar till VM i Trondheim, vi får se, säger Johaug till norska TV2.

”Har tänkt tankarna…”

Men dessförinnan så kan Johaug faktiskt ta en oväntad paus. År 2025 är Johaug 36 år gammal, och hon har länge varit öppen med att hon en dag vill bli mamma. Nu menar hon att möjligheten finns att hon tar ett sabbatsår, alltså innan Trondheim-VM. Precis så gjorde Marit Björgen under 2016, och året därpå gjorde hon succé under Lahtis-VM.

– Ja, jag har tänkt båda tankarna, säger Johaug om sabbatsåret inför VM.

Therese Johaug, skidor
210130 Therese Johaug of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0060

Men närmast väntar alltså OS för Johaug, och det råder inga tvivel om vad det betyder för henne.

– Det är faktiskt nästan åtta år sedan OS i Sotji. Det låter som en lång tid. Och det är lång tid. När jag står på startlinjen i Peking ska jag veta att jag inte kunnat ha gjort något annorlunda , säger hon.

LÄS MER: Stjärnornas ärliga ord om Linn Svahns operation – och beslutet inför OS: ”Att man vågar göra det…”

Få våra nyhetsbrev!