Stjärnornas ärliga ord om Linn Svahns operation – och beslutet inför OS: ”Att man vågar göra det…”

Linn Svahn har opererat axeln och riskerar att missa OS.
Nu stöttas hon av svenska landslagsstjärnorna.
– Jag är imponerad över hur stark hon varit i processen och beslutsam om att verkligen försöka, säger Moa Lundgren.

Det var i februari som olyckan var framme för Linn Svahn. I samband med världscuptävlingar på hemmaplan i Ulricehamn så föll stjärnan olyckligt, och det stod direkt klart att hon hade fått en smäll mot axeln. Men få hade nog då räknat med exakt hur allvarlig skadan skulle vara.

Fina stödet

Svahn var hämmad redan under VM, och under sommaren har problemen bara fortsatt. Därför tog hon, för någon vecka sedan, ett allvarligt beslut att operera axeln för att bli kvitt problemen. Det har bedömts som nödvändigt, men det kan även leda till att Svahn missar vinterns OS.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Nu stöttas Svahn av sina vänner i skidlandslaget. Flera stjärnor, däribland Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, visar sitt stöd samtidigt som Moa Lundgren berömmer sprintspecialisten för sitt vågade ingrepp.

– Jag är imponerad över hur stark hon varit i processen och beslutsam om att verkligen försöka. Sen tycker jag det är jättestort att man även tar beslutet att gå in och fixa till det så man kan ge sig själv chansen sen. Att man vågar ta det beslutet för det är inte tvärlätt, säger Moa Lundgren till Aftonbladet.

”Lätt att vara efterklok”

Att det drog ut så långt på tiden – och att operationen inte gjordes direkt efter skadan eller direkt efter säsongen – är ingenting hon vill kritisera.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det är svårt att veta hur svårt det är när man är i skiten. Det är inte tvärlätt, säger hon.

210103 Moa Lundgren of Sweden after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Moa Lundgren är en av stjärnorna i landslaget som är närmast Svahn.

– Hon kanske hinner bli less på mig… men vi bor väldigt nära varandra i Östersund och hängt med henne en hel del. Hon kan alltid, alltid ringa mig och vi hörs ofta på sms, man får skicka dit lite pepp. Jag förstår att hon gärna skulle varit här så man vill inte trycka på att vi är här när hon inte kan vara med, det har varit otroligt tufft.

LÄS MER: Frida Karlssons ilska mot norske profilen – ryter ifrån ordentligt efter utspelet: ”Det där tänder en eld i mig”

Få våra nyhetsbrev!