Therese Johaugs oväntade passning till Sverige – efter självsäkra utspelen: ”Det är sanningen”

Sverige är självsäkra inför VM-stafetten.
Nu skickar Therese Johaug en oväntad passning.
– Det är inget tvivel om det, säger hon.

Therese Johaug är en av tidernas främsta längdskidåkare, och sedan hon återvände från sin dopningsavstängning så har hon varit i stort sett oslagbar. Det bevisades inte minst under VM i Seefeld, då hon vann samtliga individuella lopp hon ställde upp i, och bara fick se sig besegrad i stafetten.

Oväntade passningen

Johaug körde då den sista sträckan för Norge, och gjorde ett bra jobb då hon kom ikapp sprintexperten Stina Nilsson på det sista varvet. Men i upploppet så var Johaug chanslös i en spurt mot Nilsson, och Sverige vann alltså stafetten före Norge.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden (winner) and Therese Johaug of Norway /second place) after finishing in the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

I år så har Sverige varit tydliga med att man ser sig själva som favoriter i distansen, och Frida Karlsson har till och med gått ut och sagt att Sverige skulle kunna ha två(!) stafettlag på pallen om man bara tilläts det – samtidigt som flera åkare, däribland Linn Svahn, gått ut och bett om att få möta Therese Johaug på en sistasträcka. Nu svarar Therese Johaug.

– Det är klart att Sverige är storfavoriter, det är inget tvivel om det. De ska försvara sitt guld från Seefeld och vi ska försöka utmana dem, säger hon till Expressen.

”Bara sanningen”

Flera norska åkare har sagt liknande saker om Sveriges favoritskap, men det är ingen medveten taktik från det norska landslaget, att säga att Sverige är favoriter..

– Nej det har vi inte. Det är bara sanningen och de själva har också sagt att de är så starka att om de hade haft två lag så hade det varit två lag på pallen, säger Johaug.

200307 Therese Johaug of Norway in the mixed zone after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Vilka som kommer att köra stafetten för Norge är i dagsläget väldigt oklart, precis som det är vilka som kommer att köra för Sverige. Men Johaug medger att hon blir förvånad om Norge skulle lyckas vinna.

– Vi är utmanare och om vi ska klara av att slå Sverige måste vi ha en kanondag på alla möjliga sätt. Sverige är storfavorit, ja.

LÄS MER: Storstjärnans oväntade utspel efter Hanna Öbergs VM-silver – och svenska svaret: ”Hon har fel”

Få våra nyhetsbrev!