Therese Johaugs oväntade, hårda känga till Charlotte Kalla inför nya skidsäsongen: ”Sverige måste lita till…”

Charlotte Kalla säger själv att hon är i bra form.
Men Therese Johaug lyfter i stället fram Frida Karlsson och Ebba Andersson.
– Sverige måste lita sig till de yngre åkarna, säger norskan.

Charlotte Kalla kommer från en blytung säsong i skidvärlden. Hon har länge varit ansiktet utåt för svensk längdskidåkning, och har i över ett decennium radat upp fina resultat.

Visat upp fin form

Men vintern blev som sagt en säsong att glömma. Kalla var ofta långt bak i resultatlistan, och Kalla själv har vid flertalet tillfällen varit inne på att hon de senaste säsongerna funderat på att sluta.

Charlotte Kalla, skidlandslaget
200209 Charlotte Kalla of Sweden looks dejected after the women’s 10km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on February 9, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180185

Men under sommaren har Kalla, mycket på grund av ett nytt träningsupplägg, återigen ha hittat formen. Enligt tidigare uppgifter under hösten har Kalla visat upp superform i landslagets hemliga test, där åkarna tävlar mot varandra i ett två mil långt rullskidlopp i Sollefteå, och då kommit på en andraplats bara slagen av Frida Karlsson.

Johaugs känga

Men när Therese Johaug får frågor om den kommande säsongen, och Sveriges form till den, så nämner hon inte Kalla som en av de största konkurrenterna.

– Sverige har ett starkt lag, de kommer att åka snabbt. De tränar förmodligen riktigt bra, Frida Karlsson och Ebba Andersson kan vi räkna med kommer i bra form. De kommer att vara med i den absoluta toppen, säger Therese Johaug till VG.

Therese Johaug, Norge
200301 Therese Johaug of Norway celebrates after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Johaug, som fullständigt dominerat längdskidåkningen sedan hon återvände efter sin dopningsavstängning, får sedan fråga om Sverige ”måste lita sig till de yngre åkarna”, varpå Johaug svarar:

– Ja. De är i en ålder där de utvecklar sig och kan ta några stora steg.

”Då blir jag överraskad”

Den norske tränaren Ole Morten Iversen, som för bara någon säsong sedan var involverad i det svenska landslaget, tror dock att Kalla fortsatt kan överraska.

– Jag är imponerad över hur hon har stått upp i motgångar. Jag blir överraskad om hon kommer tillbaka på den nivån när hon var som bäst, men hon kan glimta till i enstaka lopp, säger han.

LÄS MER: SVT-experten inför Stina Nilssons efterlängtade debut i helgen: ”Det känns omöjligt”

Få våra nyhetsbrev!