Therese Johaugs missnöje mitt under VM – berättar nu om stora oron inför OS: ”Då har jag inte lust med det”

Therese Johaug dominerar i VM.
Samtidigt oroar hos sig – om OS.
– Då har jag inte lust med det, säger storstjärnan.

Therese Johaug är världens bästa skidåkare och under VM har hon minst sagt bevisat det. Hon inledde mästerskapet med att vinna guld i skiathlon, och när det vankades 10 kilometers-lopp på tisdagen så visade hon exakt vilken skyhög nivå hon håller. Johaug var då jämn med Frida Karlsson halvvägs in i loppet – men la då in en extra växel, och då var det ingen som kunde hänga med.

Oron inför OS

Till sist vann Johaug med hela 54 sekunder, och hela världen chockades över norskans totala överlägsenhet och uppvisning. Johaug är given favorit att vinna även tremilen i helgen, och förväntas dra ett stort lass i torsdagens stafettlopp – och när det är OS nästa år, i Beijing, så är Johaug given favorit i samtliga distanser hon ställer upp i.

Therese Johaug, skidor
210130 Therese Johaug of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0060

Men det finns viss oro från norskans håll inför spelen nästa år. VM nu sker på 850 meters höjd, samtidigt som OS-tävlingarna avgörs på 1 700 meter. Det är med andra ord rejält hög höjd, vilket ändrar förutsättningarna. För att vänja sig med det hade Johaug, och alla andra åkare, behövt träna på den höjden – men coronaviruset gör det rejält svårt att få till logistiskt.

”Då har jag inte lust”

Johaug berättar nu om sina planer – och hur hon vill förbereda sig för nästa säsongs stora höjdpunkt.

– Ska jag till Beijing så måste jag vara mycket på höjd framöver. Det blir bekymmer för oss åkare om det inte börjar öppna upp sig snart. Jag har inte lust att åka till OS utan att vara maximalt förberedd för det, säger Johaug till TV2.

Therese Johaug, skidor
210123 Therese Johaug of Norway in the mixed zone after the women’s Skiathlon 7.5km during the FIS Cross-Country World Cup on January 23, 2021 in Lathi. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0019

Johaug får medhåll av den norska längdexperten Petter Skinstad.

– Det är a och o för åkarna att förbereda sig för höjden under OS. Dels för att träna och tävla där, men även att vänja sig med allt runtomkring. Desto fler dagar de får på höjden, desto större chans har de att lyckas, säger han.

Johaug har förhoppningar om att träna på hög höjd i sommar.

– Jag måste upp till sommaren, om jag ska kunna prestera optimalt i OS.

LÄS MER: Jättekaoset som skakar skid-VM: Hela(!) landslaget packar ihop och åker hem – bara timmar innan start

Få våra nyhetsbrev!