Therese Johaugs helt ärliga ord om Frida Karlsson – och rådet till svenskstjärnan: ”Det går inte att…”

Frida Karlsson har stått över tävlingar.
Nu får hon råd – av Therese Johaug.
– Det är viktigt att dra i handbromsen innan det är för sent, säger hon.

Frida Karlsson är en av världens mest lovande längdskidåkare och Sveriges kanske största hopp när det vankas OS senare i vinter. Men hon har inte direkt fått den optimala uppladdningen inför den nya säsongen, som startar i Ruka under den sista helgen i november.

Ärliga orden om Frida

Karlsson menade att hon var i superform och att hon hade tränat bra under sommaren, men den senaste tiden har hon tvingats stå över rullskidtävlingar då hon känt sig sliten och överbelastad. Det svenska skidlandslaget menar att det är en säkerhetsåtgärd, och att det inte finns någon anledning till oro.

Frida Karlsson, Sverige
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Klokt – menar Therese Johaug, som menar att Frida Karlsson agerar helt korrekt.

– Jag har själv gått på många smällar och på det sättet skaffat mig erfarenheter som gör att jag inte gör om samma misstag. Det är en sak vad dina tränare och andra runtomkring säger, men det är först med egna erfarenheter du verkligen kan bedöma allvaret i vad som sker, säger hon till Dagbladet, enligt Expressen.

”Viktigt att dra i handbromsen”

Johaug fortsätter:

– Det går inte bara att knäppa med fingrarna och tro att att allt ska bli bra. Det är av dina erfarenheter du bli klokare.

Therese Johaug, skidor
210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0088

Therese Johaug poängterar dock att hon inte vet exakt vad som hänt med Frida, eller hur det är med hennes fysiska status, men hon tycker att det är viktigt att agera i tid.

– Jag vet inte vad som skett, annat än att hon känt sig sliten. Och min erfarenhet är att det då är viktigt att dra i handbromsen innan det är för sent, säger hon och fortsätter:

– Och det är det som betyder något nu. Att Frida gör det hon, tränarna, teamet och tränarna anser är det viktigast för henne. 

LÄS MER: Armand Duplantis utspel efter nya jättevinsten – ger nu upp och ändrar strategi: ”Har blivit en förbannelse”

Få våra nyhetsbrev!