Therese Johaug går miste om stora VM-guldchansen – nobbar distansen redan nu: ”Är något helt annat”

Hon öppnade för distansen.
Men nu står det klart att Therese Johaug väljer bort en VM-guldchans.
– Jag har för lite erfarenhet, säger hon.

Om snart en månad börjar äntligen skid-VM, som denna gång går av stapeln i Oberstdorf, Tyskland. Therese Johaug går in som den stora favoriten till mästerskapet, och många menar att hon har en stor chans att vinna precis allt som hon ställer upp i under tävlingarna.

Ger upp distansen

Klart är sedan länge att Johaug kommer att tävla i skiathlon, 10 kilometer fristil, 30 kilometer klassiskt, och av allt att döma även en sträcka på stafetten. Men nu kommer beskedet att hon redan nu bestämt sig för att stå över ett lopp som hon tidigare varit öppen för att köra.

210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Enligt SVT så ska Johaug nämligen – redan för ett år sedan – ha sagt att hon vill vara en av åkarna som kör sprintstafetten under världsmästerskapet. Men nu kommer beskedet att Johaug väljer att stå över sträckan, och hon ger därför upp en potentiell guldmedalj.

”För lite erfarenhet”

Valet kommer dock snarare gynna Norge, menar Johaug själv. Under VM 2019, i Seefeld, så vann Johaug samtliga tre individuella lopp som hon körde, och hon var även med att vinna silver i stafetten. Precis som nu så nobbade hon även då sprintstafetten.

– Jag kommer inte att köra lagsprint i VM. Jag har allt för lite erfarenhet av att tävla i större fält. Det är nog helt annat att tävla i lagsprint än att åka ett vanligt distanslopp, säger hon.

210118 Therese Johaug of Norway checks her Huawei phone wearing a face mask after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Johaug menar att loppen i sprintstafett – där alltså bara två åkare från varje nation tävlar – skiljer sig för mycket mot de ”vanliga” distanserna.

– Du måste åka tillsammans med många andra, och det är kamp om positioner och täta dueller. Jag har inte åkt en enda lagsprint i världscupen, säger hon.

När sprintstafetten avgjordes i Seefeld för två år sedan vann Sverige tävlingen, då med Stina Nilsson och Maja Dahlqvist som tävlande.

LÄS MER: Förklaringen till Stina Nilssons långsamma åktider i skidskytte: ”Det är inte rättvist mot Stina”

Få våra nyhetsbrev!