Förklaringen till Stina Nilssons långsamma åktider i skidskytte: ”Det är inte rättvist mot Stina”

Det är den stora frågan efter Stina Nilssons debut som skidskytt.
Varför åker hon inte snabbare?
– Jag tror att hon håller igen i spåret. Kritiken mot Stina är orättvis, säger landslagstränaren Ola Ravald till SportExpressen.

Äntligen har Stina Nilsson fått göra internationell debut som skidskytt under premiärveckan av IBU-cupen i tyska Arber. Men det har varit en tung start för svenskan som i det första loppet kom i mål som 99:a efter fem bom.

Stinas åktid

I helgen gick det lite bättre med tre bom och en 69:e plats. Båda loppen i IBU-cupen har varit sprintlopp och därför är det väldigt många som är förvånade att svenskan haft så svaga åktider.

Stina Nilsson, skidskytte
201220 Lima SKG:s Stina Nilsson på inskjutningen inför skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 20 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0055

Med tanke på att Nilsson var en av världens absolut bästa längdåkare så har många haft höga förväntningar på att hon ska vara snabbare än alla andra skidskyttar. Nu ger sig landslagstränaren Ola Ravald in i debatten om 27-åringens långsamma åktider som skidskytt.

”Inte rättvist”

Ravald var tidigare landslagstränare i längdskidåkning men jobbar nu för skidskyttelandslaget och är en av de främsta tränarna i landet när det kommer till just åktider. Han tycker att Nilsson får oförtjänt mycket kritik efter inledningen i den helt nya sporten.
– Stina är helt ny som skidskytt samtidigt som många har jättehöga förväntningar på henne. Det är inte rättvist mot Stina, låt henne få komma in i det här i lugn och ro, steg för steg. Hon har bara gjort sex skidskyttetävlingar. Det måste man ha med sig, man blir inte bara skidskytt över en natt, inte ens om man heter Stina Nilsson. Det är ett krävande jobb, säger Ravald till SportExpressen.

Ola Ravald, skidor
161119 Ola Ravald, herrtränare Sverige, under skidloppet över 10 km klassisk stil den 19 november 2016 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999

Förklaringen till att svenskan inte åker snabbare och har så dåliga åktider inom skidskytte kan bero på flera saker, anser Ravald. En avgörande aspekt är att hon är ny som skidskytt och ännu inte har lärt sig hur hon ska lägga upp loppen när det kommer till åkning och skjutning.
– Jag gissar, utan att veta, att Stina inte vet exakt hur hårt hon ska våga åka för att få ihop skyttet. Jag tror att hon kanske är rädd för att komma in lite för trött och sliten på vallen och att det kommer att påverka skyttet väldigt mycket. Och det kanske gör att hon håller igen åkningen lite grann. Det går inte att bara jämföra en åkning från en längdåkare till det en skidskytt måste göra, säger han till kvällstidningen.

”Är orimligt”

Stina har själv påpekat vid flera tillfällen att hon var som bäst på klassisk stil inom distanstävlingar i längdskidåkning, men när det kommer till skidskytte är det istället fristil som gäller. Det lyfter Ravald också fram som en aspekt som många inte tänker på när man kritiserar hennes åktider.

Dessutom har Nilsson fått en extra tyngd på fyra kilo på ryggen i form av ett gevär som också påverkar hur snabbt hon kan åka i spåren. Det är också något som 27-åringen måste vänja sig vid i omställningen från längdskidor till skidskytte.
– Jag tror att många av de här delarna är saker som Stina Nilsson behöver mer tid med. Man kan inte dra slutsatser om henne efter bara drygt en månad. Det är orättvist mot Stina. Det är många frågetecken som jag tror kommer att lösa sig så småningom. Men det är orimligt att tro att hon bara ska in och lösa allt snabbt. Det är också lite utav ett hån mot dem som håller på med skidskytte. Att man tror att det ska kunna vara så lätt. De som håller på med skidskytte på högsta nivå är fruktansvärt bra. Man får inte glömma att det de håller på med är svårt, säger landslagstränaren i intervjun.

Nästa lopp för Stina Nilsson blir troligtvis på onsdag då IBU-cupen fortsätter med distanslopp i Arber. Då får hon en ny chans att visa vad hon går för och om utvecklingskurvan fortsätter att gå framåt.

LÄS MER: Norska storstjärnan öppnar upp om Stina Nilsson: ”Jag tycker synd om henne”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!