SVT-expertens tydliga kritik – slår tillbaka efter norska utspelet: ”Jag har väldigt svårt för det”

SVT-expertens tydliga kritik – slår tillbaka efter norska utspelet: ”Jag har väldigt svårt för det”

Den norska legendaren Björn Dählie kom med ett rejält utspel om längdskidornas framtid.
Det får nu kritik av SVT-experten Mathias Fredriksson.
– Jag har väldigt svårt för förbud, säger han.

Den gångna skidsäsongen var unik på många sätt. Tävlingar ställdes in, nationer drog sig ur i världscupen, och publiken saknades på samtliga tävlingar. Men en sak var sig lik – precis som vanligt så var Norge allt som oftast längst upp på pallen.

Expertens kritik

Under VM vann Therese Johaug varenda lopp hon ställde upp i, och som vanligt kryllade det av norska framgångar i såväl världscupen som VM. Intresset för längdskidor minskar i Europa, och många har menat på att Norges totala överlägsenhet faktiskt kanske hämmar utvecklingen av sporten, och det kan även leda till att de mindre nationerna blir än svagare. Förra veckan kom den norska skidlegendaren Björn Dählie därför med ett utspel om att det kanske är dags att förbjuda klassisk stil, där Norge är som starkast.

Therese Johaug, Norge
210304 Therese Johaug of Norway celebrates after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Uttalandet har mötts av stor kritik – bland annat från Jens Burman, som menade att utspelet var bland det dummaste han hört – och nu ifrågasätter även SVT-experten Mathias Fredriksson det hela.

– Norges dominans är en sak, rekrytering en annan. Det är inget likhetstecken. Att begränsa Norges dominans genom att ta bort klassisk åkning – då är det som Burman säger, de är lika bra i skejt, säger han till SVT, och fortsätter:

– Sedan förstår jag att man är orolig för rekrytering och orolig för en dyr sport, det köper jag till fullo.

”Väldigt svårt för det”

Fredriksson menar att han överlag inte är ett stort fan av förbud.

– Utvecklingen brukar styra sig själv. Märker man att efterfrågan för klassiskt minskar så kan det komma naturligt, men det vore ganska drastiskt att förbjuda. Jag har väldigt svårt för det, säger han.

Mathias Fredriksson, skidor
190220 Mathias Fredriksson, expert commentator of SVT, poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170283

Fredriksson vill snarare se att de mer framstående skidnationerna visar solidaritet mot de lägre rankade.

– På sikt blir det inte bra för sporten om bara Norge, Sverige och Ryssland vinner. Men man ska inte begränsa, snarare hjälpa och utbilda folk. Inför man begränsningar så stannar utvecklingen.

LÄS MER: Skidstjärnornas allvarliga ord inför den nya säsongen – vädjar nu om hjälp: ”Är otroligt viktigt”

Få våra nyhetsbrev!