Skidstjärnornas allvarliga ord inför den nya säsongen – vädjar nu om hjälp: ”Är otroligt viktigt”

Coronapandemin har slagit hårt mot skidåkarnas ekonomi.
Nu vädjar stjärnorna till förbundet att höja bidragen.
– Åkaravtalen är jätteviktiga, säger Oskar Svensson.

Coronapandemin har inneburit stora förändringar inom i stort sett samtliga sporter. Längdskidorna har inte varit varit något undantag, och under en mycket speciell säsong – där publiken uteblivit, tävlingar har ställts in och kaos med nationer som hoppat av tävlingar – så har åkarnas ekonomi även påverkats.

Vill ha upp beloppen

I det svenska längdlandslaget så har flera bidrag och bonusar minskat eller tagits bort helt under den föregående säsongen. Enligt Aftonbladet så har bland annat landslagsbidraget sjunkit från 200 000 kronor till 160 000 kronor, och dessutom så har bonus för pallplatser som inte är vinst, alltså andra- och tredjeplatser, även tagits bort.

210228 Jonna Sundling and Maja Dahlqvist of Sweden celebrate their first place after competing in the Women’s Cross Country Skiing Team Sprint final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Nu vädjar flera åkare till förbundet att höja bidragit igen – framför allt de fasta inkomsterna, till kommande säsong.

– Vi har börjat tala om åkarnas avtal. Vi jobbar för att nå upp det till en högre nivå, säger Evelina Settlin, som representerar åkarna i förhandlingarna, till Aftonbladet.

”Betyder mycket”

Oskar Svensson, som fick ett enormt genombrott under vintern med bland annat en vinst i världscupen, menar att bidragen betyder mycket för åkarna.

– Det betyder mycket. Ser jag till mig själv så är väl i år första året jag börjat tjäna prispengar. Man måste ju upp på pallen eller i närheten av det för att dra in tillräckligt med prispengar för att kunna leva på skidor. Åkaravtalen är jätteviktiga. Framför allt för de som är på väg upp, säger Oskar Svensson.

210223 Oskar Svensson of Sweden at a press event during the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Även Jonna Sundling, som blev en av VM:s stora utropstecken med sina två guldmedaljer, trycker på vikten att ha en stabil inkomst.

– Det är otroligt viktigt. Speciellt när man ska satsa, då krävs det verkligen att det kommer stöttning från förbundet, säger hon.

LÄS MER: Charlotte Kallas helfräcka sexskämt – som får alla att sätta påskmusten i halsen: ”Äntligen blir det åka av”

Få våra nyhetsbrev!