SVT-expertens skarpa kritik – efter Frida Karlsson och Maja Dahlqvists chockavhopp från landslaget: ”Är illa”

SVT-expertens skarpa kritik – efter Frida Karlsson och Maja Dahlqvists chockavhopp från landslaget: ”Är illa”

Linn Svahn hade redan lämnat. Nu har även Frida Karlsson och Maja Dahlqvist hoppat av landslaget.
Nu riktar Mathias Fredriksson skarp kritik mot landslaget.
– På sikt är det lite illa, säger SVT-experten.

Charlotte Kalla valde under många år av sin karriär att verka utanför landslagets träningsgrupper, och nu har flera storstjärnor tagit efter beslutet. I samband med att Linn Svahn rehabiliterat sin axelskada har hon meddelat att hon lämnar landslaget – och i går slog den stora bomben ned.

”Det är illa”

På måndagen meddelade nämligen Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de båda väljer att satsa tanför landslaget. Förklaringen är att duon vill optimera satsningen framåt, och att det inte är en ekonomisk fråga.

Skidlandslaget, Sverige
201122 Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK, och Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, jublar efter skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0049

Men SVT-experten Mathias Fredriksson menar att det kan bli kostsamt för landslaget. Fredriksson tror dock inte att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist påverkas nämnvärt.

– Det betyder inte så mycket för åkarna. Det är etablerade åkare som vet vad som krävs och de har själva valt att kliva av. För skidlandslaget är det däremot ett stort avbräck, då de tappar tre av de absolut största stjärnorna, säger han, och fortsätter:

– Man vill att de bästa åkarna ska vara i samma miljö, och det självklara valet ska vara i landslaget. Nu är det bevisligen inte så, vilket är ett stort avbräck, och på sikt är det lite illa för landslaget. Det genererar mindre sponsorintäkter.

”Det är inte bra”

Fredriksson menar samtidigt att det kan bli kostsamt för förbundet, i förhållande till sponsorer.

– De tre största väljer att kliva av skidlandslaget, så det är klart att sponsorerna vill synas med de bästa åkarna. Varumärket längdlandslaget blir mindre attraktivt när de tre åkarna väljer att köra ett eget upplägg.

Mathias Fredriksson, skidor
190220 Mathias Fredriksson, expert commentator of SVT, poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170283

Samtidigt hoppas han att landslaget och duon kan hitta en framgångsrik väg tillsammans under nästa säsong.

– Jag hoppas att det inte är någon schism, att man går ihop och kör under samma flagg när tävlingarna börjar. På sikt måste man titta på det här. Det är inte bra om så många väljer att köra eget upplägg.

LÄS MER: Mika Zibanejads monstersuccé i avgörandet – blev stor hjälte och är nu trea i hela NHL:s poängliga

Få våra nyhetsbrev!