SVT-expertens oväntade ord om Therese Johaug – skickar nu en varning till hela Norge: ”Vore konstigt”

SVT-expertens oväntade ord om Therese Johaug – skickar nu en varning till hela Norge: ”Vore konstigt”

Bara veckor kvar till VM.
Då skickar SVT-experten Mathias Fredriksson en varning till Norge.
– Det vore konstigt om Therese Johaug vinner alla guld igen, säger han.

Det har gått två år sedan VM i Seefeld, då Therese Johaug gjorde sitt första stora mästerskap sedan sin dopningsavstängning, och det var även då hon visade världen på nytt precis hur överlägsen hon är. Norskan vann guld i samtliga tre individuella lopp hon ställde upp i, och såg faktiskt fullständigt oslagbar ut.

Expertens varning

Så kändes det ända fram till slutet av förra säsongen, då superstjärnan faktiskt blev slagen på hemmaplan – på Holmenkollens tremil – av Frida Karlsson. Svenskan hade haft en blytung säsong men var tillbaka under slutskedet av säsongen och visade att hon nu på allvar vill ta upp kampen mot Johaug.

190226 Therese Johaug of Norway and Frida Karlsson of Sweden celebrates after competing in women’s 10 km classic during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Om bara veckor är det dags för VM igen, och Therese Johaug går självklart in som den stora favoriten att på nytt ta hem samtliga individuella lopp. Men nu kommer en varning i Norge – från SVT-experten Mathias Fredriksson.

– Johaug är ju favorit, men både Frida och Ebba Andersson kommer ge henne en tuff kamp. Jag tror att Therese tar medalj på alla distaner, men det tror jag att Frida och Ebba kan göra också. Det hade varit konstigt om Johaug vinner alla tre guld igen. Det ska inte mycket till för att svenskarna är där, säger han till norska Dagbladet om VM-duellen.

”Ingenting är givet längre”

Fredriksson menar att Johaugs konkurrenter har kommit närmare henne när det kommer till vinstmarginalen.

– Förr kändes det som att hon vann oavsett, men marginalen för henne har minskat. Har Johaug lite dåliga skidor, eller en dålig dag, så blir konkurrensen betydligt tuffare än förut. Det är ingenting som är givet längre, även om hon är favorit, säger han.

Skidor, Mathias Fredriksson
171125 Mathias Fredriksson i SVT:s Vinterstudion under världscuppremiären i skidor den 25 november 2017 i Ruka. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91906

Fredriksson menar vidare att det är lätt att glömma bort att Frida Karlsson fortfarande bara är 21 år gammal.

– Frida är ung och utvecklas fortfarande. Styrkeförhållandena är egentligen ganska lika redan nu, men Frida kommer att bli ännu bättre nästa säsong, säger han, och fortsätter:

– Therese är mer rutinerad, och med Frida kan man se att hon är lite oerfaren. Deras styrkor är ganska lika, men Therese har rutinen. Therese vet var hennes gränser går, medan Frida kan köra lite väl hårt. Men som tv-expert är det kul att hon kan vara lite oförutsägbar!

LÄS MER: Frida Karlssons starka ord – efter bilderna som sprider skräck i hela skidvärlden: ”Jag kräks när jag ser det”

Få våra nyhetsbrev!