SVT-expertens kritik mot Calle Halfvarsson – kräver nu förbättring i premiären: ”Det är brist på konkurrens…”

Blytung säsongsstart.
Nu kräver Mathias Fredriksson mer av Calle Halfvarsson.
– Jag är inte imponerad, säger SVT-experten.

Samtidigt som Sveriges skidlandslag på damsidan ser starkare ut än på länge, med en Frida Karlsson som tycks vara i toppform och dominerade fullständigt under premiärtävlingarna i Gällivare, så är det tyngre på herrsidan. Visserligen så kom inte stjärnskottet William Poromaa till start, och Jens Burman tvingades bryta, men den kanske största stjärnan, Calle Halfvarsson, fick inte alls till det.

Kritiken mot Calle

Doldisen Leo Johansson gick i stället och vann både lördagen och söndagens tävlingar, men Halfvarsson imponerade inte alls och på söndagens 10 kilometer fritt så var han hela en och en halv minut efter segraren. Halfvarsson har flera gånger under karriären sagt att han inte brukar vara i form under Gällivare-tävlingarna, men detta var ändå inte det besked som Calle, eller någon annan, ville ha.

211121 Calle Halfvarsson efter skidloppet över 15km fristil den 21 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men Halfvarsson togs, de svaga resultaten till trots, med i truppen till världscuppremiären i Ruka, och det beror på flera etablerade åkares frånvaro, tror SVT-experten Mathias Fredriksson.

– Det är brist på konkurrens. Många av de andra etablerade åkarna kommer inte dit, därför tycker jag att han ska ha en plats som en av de rutinerade. Nu har vi en trupp med många nya namn, vilket är glädjande, men det är bra att han är med och får chansen att åka fortare än vad han gjorde i Gällivare, säger han till sajten.

”Är inte imponerad”

Mathias Fredriksson tycker att det är ett korrekt beslut att ta med Halfvarsson i truppen.

– Han ska ha en plats i laget i världcuppremiären, men däremot är jag inte imponerad över hans insats under helgen i Gällivare där det var långt under det jag hade hoppats på att han skulle prestera, säger han och fortsätter:

– Framför allt under söndagen, där var han alldeles för långt efter.

Mathias Fredriksson, skidor
190220 Mathias Fredriksson, expert commentator of SVT, poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170283

Mathias Fredriksson gläds i övrigt åt uttagningen av Leo Johansson, som alltså skrällde rejält och vann dubbla tävlingar i helgen.

– Det var otroligt givet, inte alls förvånande. Truppen i stort är inte förvånande. Det är tråkigt att några saknas på grund av skador och sjukdomar. Den är lite svagare än vad vi hade hoppats på förhand, säger han.

Premiärhelgen i Ruka inleds med sprint på fredag, följt av klassiskt på lördagen och fritt på söndagen.

LÄS MER: Petter Northugs stenhårda dundersågning – av hela svenska skidlandslaget: ”Inte en enda åkare skulle…”

Få våra nyhetsbrev!