SVT-expertens hårda utspel – sågar förklaringen bakom Charlotte Kallas OS-plats: ”Där platsar hon inte”

Charlotte Kalla är uttagen till OS som stafettåkare.
Där har svenskan ingenting att göra tycker SVT-experten Mathias Fredriksson.
– Kalla platsar inte i stafettlaget, säger han.

34-åringen har haft en tung start på säsongen och haft svårt att pricka formen inför det viktiga OS som väntar i februari. Hon har blivit petad från världscupen och istället fått träna på hemmaplan i ett försök att hitta tillbaka till hennes svårslagna form.

Behövde prestera

Veteranens OS-medverkan har därför varit högst osäker. Utåt menade landslaget att Charlotte Kalla behövde prestera på Tour de Ski för att utmana om en plats i truppen.

Då satte 34-åringen säsongsbästa placeringar, där hon slutade topp 20 i tre av fyra distanstävlingar. Det räckte för en OS-biljett meddelade SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, på onsdagsförmiddagen.

– Charlotte har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag, sa landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

220102 Charlotte Kalla of Sweden in the mixed zone after a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

SOK:s truppchef Peter Reinebo lät meddela i samma pressmeddelande att Kalla är uttagen som stafettåkare med möjlighet till andra distanser.

Den förklaringen får SVT-experten Mathias Fredriksson att reagera.

– Jag tror inte att Kalla platsar i ett svenskt stafettlag. Jag ser sex åkare i truppen som är bättre i stafetten för tillfället, säger han till SVT Sport.

”Är med på gamla meriter”

Charlotte Kalla är verkligen en av Sveriges största längdåkare genom tiderna. Hon är vår främste olympiska medaljör genom alla tider med nio stycken medaljer, varav tre guld. Det tror Fredriksson har spelat in i SOK:s beslut.

– Jag tror att det är gamla meriter. Hon har åkt okej på Tour de Ski men inte så bra att hon ska bli uttagen till ett OS. Hade det varit en åkare som inte hetat Charlotte Kalla i samma läge hade hon inte blivit uttagen, säger han och fortsätter:

211231 Charlotte Kalla of Sweden after competing in the women’s 10 km mass start during Tour de Ski on December 31, 2021 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

– På något sätt har Kalla varit en så fantastisk skidåkare så jag tycker att man kan ge henne den här sista chansen.

LÄS MER: Beskedet: Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson till OS – får tydliga roller i svenska truppen: ”De tas ut som…”

Få våra nyhetsbrev!