Sverige skrällfyra i stafetten – William Poromaa hyllas till skyarna efter otrolig monstersträcka: ”Helt enormt!”

Det var inga många som räknade med medalj.
Men Sverige kan det verkligen chansen.
Det blev en fjärdeplats i stafetten – efter en supersträcka av William Poromaa.
”Helt enormt!”, skriver SVT-experten Anders Blomquist.

Förhoppningarna var stora på det svenska damlandslaget inför stafetten, på lördagen. Efter att Jonna Sundling gjort en helt ofattbart bra sistasträcka så blev det också pallplats, då sprintdominanten spurtade ner Finland för att ta brons.

Blytung start

Men i vanlig ordning – precis som det sett ut de senaste säsongerna – så fanns det i stort sett noll förväntningar på det svenska herrlaget. Framgångarna har lyst med sin frånvaro under de senaste säsongerna, men det har ändå funnits ljusglimtar nu under OS, med en William Poromaa i superform, och en Jens Burman som gjorde en mycket bra insats i 15 kilometers-loppet i veckan.

Men det blev en tung start för Sverige. Det snöade mer än det gjort på mer än 10 år i Kina under natten, och det var inte direkt lätta förutsättningar som Oskar Svensson gav sig ut i. Sprintexperten hade det också blytungt i spåret, och när han växlade över till William Poromaa så var Sverige nia(!), en minut från ledande Norge, och bland annat 25 sekunder från Norge.

Poromaas superlopp

Men William Poromaa har prickat formen rätt, och gjorde en sträcka som fick alla att häpna. Han körde upp Sverige till en tredjeplats, upp jämnsides med Norge, och hade faktiskt den näst snabbaste sträckan av samtliga, till och med snabbare än giganten Alexander Bolsjunov – och experterna var lyriska.

”En mycket bra sträcka”‚ skriver SVT-experten Anders Blomquist, och fortsätter:

”Vilken sträcka av Wille! Helt enormt från ett svårt läge! Fantastiskt gjort”.

Även i Discovery, som sänder tävlingarna, haglade hyllningarna in.
– Han gör sin sträcka på allra bästa sätt. Vilken monstersträcka! Han inleder offensivt, och han kör bra, och avslutar bra, säger experten Peter Larsson.

Jens Burman körde Sveriges tredje sträcka och gjorde även han en alldeles strålande insats. Sverige var då kvar på trea, helt jämnt med Norge, och med fyra sekunder ner till fyran Frankrike. Man tog dessutom in mycket på Ryssland, som dock var kvar i klar ledning.

Johan Häggström körde Sveriges sista sträcka, och hade där tuffast möjligast motstånd i kampen om medaljer, i form av Johannes Hösflot Kläbo för Norge, och Maurice Magnificat, Frankrike. Inledningsvis var det jämnt, men när fransmannen gjorde ett ryck för att komma ikapp Kläbo, på andraplats, kunde svensken inte svara.

Ryssland vann tävlingen, minuten före Norge, och Frankrike blev trea. Sverige hyllades dock ändå.

”Alla killarna sliter och ger allt de har. Just nu har vi inte bredden för att slåss mot de allra bästa. Fyra är en bra insats av killarna sammanlagt. Burman och Poromaa åker storartat och gav Sverige en chans på medalj idag. Mycket starka sträckor av dem. Världsklass!”, skriver Anders Blomqust.

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade gest på prispallen – plötsligt vänder hon sig om mot Jonna Sundling

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!