Svenskstjärnans ilska efter nya beskedet – hotar med bojkott i årets skid-VM: ”Jag står fast vid det”

Ryska åkare kan tillåtas i VM.
Då hotar Jens Burman med bojkott.
– Jag står fast vid att de inte ska få vara med just nu, säger han.

Det var på onsdagen som beskedet kom som fått idrottsvärlden att reagera. IOK beslutade då att ryska och belarusiska atleter kommer att få delta i OS 2024 och 2026, trots att det just nu pågår ett krig och en invasion av Ukraina. Länderna kommer att tävla under neutral flagg, men många har reagerat med ilska.

Kritik mot nya beslutet

I skidvärlden har kritiken mot de ryska åkarna och kriget mot Ukraina varit enorm. Sverige och Norge har gått längst fram i protesterna mot att åkare ska få delta, men det nya beskedet kan innebära att vi får se ryska åkare redan i VM, som inleds i mitten av februari. Dessförinnan är det skidskytte-VM, men då kommer inga ryska åkare att vara med.

220227 Alexander Bolshunov of Russia after competing in Men’s Cross Country Skiing 15 km Classic Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 27, 2022 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Fis tycks dock ha en liten annan ståndpunkt, och till Expressen skriver man att man kommer ha IOK:s bedömning med sig när man har sitt nästa möte. När det är – och om det hinner vara före VM – är oklart, men klart är i alla fall att många redan nu är upprörda. Sebastian Samuelsson har redan kritiserat IOK:s beslut högljutt, och nu reagerar även längdstjärnorna.

LÄS MER: Därför stoppas Jim Gottfridsson från en plats på bänken i VM – landslagets besked efter tunga skadan

Hotar med bojkott

Jens Burman står fast vid att han inte tycker att ryssarna förtjänar en plats på mästerskap.

– Jag står fast vid att de inte ska få vara med just nu. Man vill garantera att Putin inte får stå där och skylta med sina idrottare om de tar medaljer och åker väldigt bra. För det är det man sett tidigare, att han använt idrottarna som propaganda, det är det som blir fel. Det går inte att förhindra att det förekommer, säger han till Expressen.

221124 Jens Burman during a press event ahead of the FIS Cross Country World Cup on November 24, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Han är även starkt kritisk mot att de, eventuellt, välkomnas tillbaka till VM i år.

– Det vore sjukt i så fall. Det hoppas jag inte att de ändrar, säger han.

Burman går så långt som att sträcka sig till en eventuell bojkott.

– Jag tror garanterat det skulle bli snack om bojkott i så fall, från många av de svenska åkarna. 

LÄS MER: Legendaren Sven-Åke Lundbäcks oro för skidlandslaget – hårda orden om svenska stjärnorna: ”Det ser klent ut”