Legendaren Sven-Åke Lundbäcks oro för skidlandslaget – hårda orden om svenska stjärnorna: ”Det ser klent ut”

Sven-Åke Lundbäck följer dagens skidlandslag med noggrannhet.
Men legendaren är oroad över framtiden för de svenska herrarna.
– Det ser klent ut. De räcker ju inte till, säger Lundbäck i en intervju med Sportbibeln
.

Sven-Åke Lundbäck hade sin storhetsperiod i skidspåren under 1970-talet. Den nu 74-årige Lundbäck vann då OS-guld i Sapporo 1972, innan han tog dubbla VM-guld 1978. Han hann även med att vinna Vasaloppet 1981, vilket blev det sista han gjorde under sina år som aktiv.

”Ser klent ut”

Idag är Sven-Åke Lundbäck pensionär, men han följer givetvis skidåkningen med stor noggrannhet hemma i tv-soffan.
– Jag följer det väldigt noga, absolut. Allt där det ingår att ha skidor på fötterna. Det gör jag definitivt nu när man har tid med det när man är pensionär, säger Sven-Åke Lundbäck i en intervju med Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Åke Lundbäck & Charlotte Kalla, Längdskidor
PITCharlotte Kalla kramas om av Sven-Åke Lundbäck efter att ha tagit brons i sitt allra sista lopp, damernas 30 km, under skid-SM i Piteå. Foto: Jens Ökvist / TT / kod 11534

Men legendaren är inte särskilt positivt inställd till de svenska herråkarna.
– Jag är orolig. Vi har ju William Poromaa som kan bli hur bra som helst, sedan har vi Jens Burman och några andra åkare. Men just nu räcker de ju inte till, distansåkare har vi inte så fruktansvärt många av. Det ser klent ut om man jämför med damerna som har hur många som helst. Sedan vad det beror på… Om det är tillfälligheter eller så, det är svårt att säga, menar Lundbäck.

LÄS MER: Ingemar Stenmark får fina hedersuppdraget – efter vännen Börje Salmings bortgång: ”En självklarhet”

Norska dominansen

På herrsidan har de norska åkarna prenumererat på vinster och pallplatser, och den norska dominansen verkar inte heller avta. Snarare tvärtom.
– Det är ju tråkigt att se, det är bara Norge överallt. De är ju totalt överlägsna och det har vi sett i världscupen också. Det är ju inte kul, och det kan förstöra intresset. Vi behöver ju ha svenska åkare som toppar och kan ta topplaceringar, och där har vi inte tillräckligt många, säger Sven-Åke Lundbäck.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Åke Lundbäck, Längdskidor
© SCANPIX SWEDEN, 20010228, Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX SCANPIX code 20360 ***ARKIVBILD*** Sven-åke Lundbäck

Lundbäck menar att dominansen inom sporten beror på kulturen samt tillgängligheten till snön.
– Jag tror det beror på den skidkultur som finns. Det finns snö i hela landet, även i Oslo där många bor. Sen är det ju väldigt lätt att tag sig till Holmenkollen till exempel, och så är man plötsligt där och kan träna hur mycket som helst. Sen gör norrmännen det bra, så är det ju.

LÄS MER: Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: ”Han ville inte…”