Svenskens jätteilska mot norske skidprofilen – efter att ha gått rakt emot stjärnornas förslag: ”Blir mörkrädd”

Den norske tränaren Ole Morten Iversen vill inte ha längre distanser för damer.
Nu rasar svenskprofilen Torbjörn Nordvall.
”Jag blir mörkrädd”, skriver han.

Kritiken har varit stor från många av världens bästa skidåkare, angående att damerna fortfarande inte tävlar på samma distanser som herrarna gör. Medan de längsta loppen på damsidan är tremil, så kör herrarna fem – och i skiathlon kör herrarna dubbelt så långt.

Rasar mot norrmannen

Linn Svahn och Frida Karlsson är bara två som öppet varit enormt kritiska mot Fis, och de har haft stort stöd och Fis har till och med öppnat för att se över tävlingslängderna. Men alla håller inte med.

Den norske tränarprofilen Ole Morten Iversen, för tillfället tränare för just Norges damlag, berättade i en uppmärksammad intervju att han helhjärtat tror att det bästa är att låta distanserna stå kvar, och att damer inte ska köra lika långt som herrar.

201121 Ole Morten Iversen, coach of Norway, after the women’s 10 km classic technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 21, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Nu möts Iversens uttalanden av enorm kritik från svenskt håll. Torbjörn Nordvall, tidigare presschef för det svenska längdlandslaget och numera presskontakt åt Charlotte Kalla, skickar nu flera stenhårda kängor i en krönika på norska Nettavisen.

”Det här är ett chockerande uttalande från en man som kommer från samma land som åkare som Marit Björgen och Therese Johaug. Med stor respekt för Iversen, så går det inte att sticka under stol med att tränaren med största sannolikhet inte kommer vinna några jämställdhetspriset under slutet av sin karriär. Intervjun gör mig faktiskt mörkrädd. Mörkrädd av synen på kvinnors möjlighet att ta längdskidor till en högre och mer tidsenlig nivå”, skriver han bland annat.

”Ser ingen begränsning”

Iversen säger i intervjun bland annat att det blir dålig tv av det hela. Torbjörn Nordvall delar inte den synen.

”Varför skulle kvinnorna inte kunna konkurrera på 50 kilometer, när de fått tävla i maraton i VM sedan 1983? Jag kan inte se någon begränsning fysiskt, psykiskt, allmänt, medialt eller genom sponsorer. Tvärtemot”‚ skriver han.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Som exempel använder han den gången Frida Karlsson spurtade ner Therese Johaug på den sistnämndes hemmabana.

”Ett av de bättre Holmenkollen-loppen senaste åren var damernas tremil 2020, då Frida Karlsson vann spurten mot Johaug. Då var det 16 damer innanför en minut på resultatlistan – från åtta olika länder. Ja, visst känns det konstigt att tänka att en VM-femmil i stället för tremil kan kännas avgjord på förhand, när man har konditionsfenomenet Therese Johaug på startlinjen. Men vi måste tänka framåt, och inte begränsa en utveckling bara för att Johaug kan bli mer överlägsen”.

LÄS MER: Storstjärnan Stina Nilssons helt ärliga ord – om tydliga planen vid en OS-nobb i vinter: ”Jag vägrar att…”

Få våra nyhetsbrev!