Storstjärnan Stina Nilssons helt ärliga ord – om tydliga planen vid en OS-nobb i vinter: ”Jag vägrar att…”

Stina Nilsson hoppas på OS redan i vinter.
Men skulle det bli nobb innebär det inte slutet på hennes satsning.
– Jag vägrar att stressa på den här processen, säger hon till Expressen.

Det var många som förvånades ordentligt när Stina Nilsson valde att lämna längdskidorna, där hon var en av de allra största stjärnorna, för en satsning på skidskytte. Nilsson slet ordentligt i början av säsongen, med både skytte och tempo i åkning, men har haft en blixtsnabb utvecklingskurva.

Ärliga orden

Under slutet av den förra säsongen fick Nilsson hävda sig i världscupen, och hon gjorde då flera succélopp och kom före åkare som Hanna och Elvira Öberg. Och formen verkar verkligen sitta i då hon förra helgen vann SM-guld på rullskidor i sprinten.

210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Stina Nilsson hymlar inte med att hon gärna skulle ta sig till vintens OS, i Peking, men det är fortfarande långt ifrån självklart att hon tar en plats.

– Vi vet alla hur jag startade säsongen i fjol. Under mina första tävlingar i Tyskland var det nog många som tänkte att ett OS var väldigt, väldigt långt borta. Jag ger och tar fortfarande på skjutvallen, så det är många steg som ska tas innan jag känner att jag är aktuell för ett OS, säger hon till Expressen.

”Jag vägrar det”

Stina Nilsson är också tydlig med att ett missat OS inte skulle innebära att satsningen på den nya sporten läggs ner.

– Jag vägrar att stressa på den här processen. Blir det så att jag inte platsar 2022, då ser jag det inte som omöjligt att jag håller på i fyra år till. Det här är ingen kortsiktig satsning. Jag har inte gått över till skidskyttet bara för att ge upp efter något år. Just nu är det kul och jag är i en utvecklande fas, säger hon.

Stina Nilsson, skidskytte
210320 Stina Nilsson of Sweden during zeroing ahead of the Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0086

Nilsson ser nämligen även OS i Italien, 2026, framför sig.

– Det här är inte mitt sista försök att nå OS. Jag har liksom inget slutdatum. När den dagen kommer när jag känner mig mätt, då kommer jag att känna det. Och berätta för världen om det.

LÄS MER: Norska kritiken mot svenska skidlandslaget – efter nya beskedet om Frida Karlsson(!): ”Det blir bara galet”

Få våra nyhetsbrev!