Svenske succéåkaren ryter ifrån – efter skarpa kritiken mot herrlandslaget: ”Det är en felaktig bild”

De svenska herråkarna har fått mycket kritik de senaste åren.
Inte helt rättvist tycker Leo Johansson.
– Bilden är att vi inte ger 100 procent, säger han.

Flera av de mer meriterade herråkarna missade Sverigepremiären i Gällivare under helgen. Bland andra fanns inte William Poromaa eller Oskar Svensson med, men då klev Leo Johansson fram och vann tävlingarna både på lördagen och söndagen.

Slår tillbaka

Leo Johansson, som får betraktas som en doldis, är kanske ett nytt framtidshopp för herrlandslaget som fått mycket kritik de senaste åren för deras skrala medajlskörd i de stora tävlingarna.

Nu slår han tillbaka mot kritiken.

– Jag tycker att vi får för mycket kritik i media. Bilden är att vi inte alltid ger 100 procent. Att tjejerna får så jäkla bra resultat och gör så mycket mer än oss, säger han till Sportbladet.

211121 Leo Johansson efter skidloppet över 15km fristil den 21 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

22-åringen menar att bilden är helt fel och att de bakom kulisserna lägger ned ett väldigt stort arbete och att det kommer visa sig i framtiden.

– Men hade man följt med oss ut på träningar så är det riktigt hårt fokus och alla vill verkligen framåt. Då tycker jag att det känns lite tråkigt, bara för vi inte fått resultaten med oss, att säga att vi inte åker bra. Jag kan säga att fokus och viljan är så sjukt stor bland herrarna. Inom kort kommer vi ha flera som kan prestera på hög nivå, säger han.

”Det är stort”

Efter söndagens lopp, som Leo Johansson vann med hela 14 sekunder, blev 22-åringen rejält hyllad, och när landslaget presenterade sin trupp till kommande helgs världscup-tävlingar i Ruka fanns hans namn med på listan.

– Det är riktigt stort. Jag hade inte trott detta inför att jag kom hit, säger han om helgens dubbel.

210102 Calle Halfvarsson of Sweden and William Poromaa of Sweden after competing in the men’s cross-country skiing classic technique mass start during Tour de Ski on January 2, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Leo Johanssons genombrott kommer efter en mindre lyckad säsong, där han själv menar att han tränade alldeles för hårt och för mycket.

–  Vi lade om träningen förra året, vi gick på lite för hårt då och led av det under hela förra säsongen. Jag låg stabilt men fick ingen topp, säger han.

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade drag inför premiären – har nu bestämt sig: ”Jag ringde och sa: ‘Glöm mig inte!’

Få våra nyhetsbrev!