Svenske OS-hjältens oväntade beslut – lämnar nu längdskidorna för en helt ny sport: ”Det blir en utmaning”

Svenske OS-hjältens oväntade beslut – lämnar nu längdskidorna för en helt ny sport: ”Det blir en utmaning”

Dubbla OS-guld i längdskidor.
Nu byter Daniel Rickardsson, 41, sport.
– Det blir en utmaning för mig, säger han till SVT.

Daniel Rickardsson är en av Sveriges mest meriterade längdåkare. Några år har gått sedan han valde att avsluta karriären, men han har inte lämnat sporten helt. Förra året var han, bland annat, guide för den synskadade längdåkaren Zebastian Modin, och det är tufft att hitta en mer framgångsrik guide.

Byter sport helt

Under karriären blev Daniel Rickardsson dubbel OS-guldmästare. Först 2010, i herrarnas stafett, och i samma distans fyra år senare. Det har även blivit fyra VM-medaljer, tre individuella världscupvinster – men nu väljer ikonen att byta sport helt.

140214 Sveriges Daniel Richardsson står på prispallen under blomsterceremonin efter skidloppet över 15 km klassisk stil under OS i Sochi den 14 februari 2014. Schweiz Dario Cologna, vann guld, Sveriges Johan Olsson och vann silver och Richardsson vann brons. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Enligt SVT har Rickardsson blivit kontaktad av skidlandslagets tidigare förbundskapten Rikard Grip, som numera är generalsekreterare i skidskyttelandslaget. Det är alltså inom skidskytte som Rickardsson nu väljer att ta klivet över, för att bli tränare.

– I första hand är det skidåkningen och den fysiska biten. Sedan är tanken att jag ska vara behjälplig i skyttedelen under tidens gång och jag vill lära mig den biten, säger Rickardsson till SVT.

LÄS MER: Charlotte Kallas ärliga ord om Let’s Dance och vad som var värst med tv-programmet: ”Fanns frustration”

“Inte haft dialog”

Samtidigt menar Daniel Rickardsson att längdlandslaget inte haft någon kontakt med veteranen.

–  Nej, jag har faktiskt inte haft någon dialog med dem och inte tänkt på den biten. Det är några år sedan jag slutade och klev ganska tidigt in på parasporten, säger han.

230128 Guide Daniel Richardsson efter 10 km fristil under Para-Vm den 28 januari 2023 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Vad som händer med Daniel Rickardssons samarbete med Zebastian Modin framöver är dock oklart.

– Vi pratar om hur det ska bli nästa säsong men inget är klart. Jag tittar på jobb i övrigt också eftersom skidskyttet inte är på heltid.

LÄS MER: Charlotte Kallas nya, häftiga uppdrag – avslöjar nu stora satsningen: ”Folk kommer tänka: ’Vafan?’”