Svenske OS-hjälten försvann helt efter guldet – det gör han i dag

I OS i Sotji 2014 var Lars Nelson med och vann OS-guld i skidstafetten.
Året efter la han av och försvann från världsscenen, endast 29 år gammal.
För SportExpressen berättar han nu om sitt nya liv – och de många uppfinningar han skapat.

OS i Sotji 2014 skulle bli en succé för flera svenska åkare. För Lars Nelson slutade det med ett OS-guld när han tillsammans med Daniel Rickardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner tog hem seger på stafetten över fyra gånger 10 kilometer.

Nelson, som körde förstasträckan fick en tuff start på loppet när han prejades bort av ryssen Dimitri Japarov och tappade skidan. Men det var ingenting som stoppade honom, och vid växling var han halvminuten före de närmst jagande i fältet.

Slutade efter OS-guldet

Vid 28 års ålder kom alltså ”Lord Nelsons” stora internationella genombrott. Men bara ett år senare valde han att lägga skidorna på hyllan.

Lars Nelson. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

I en intervju med SportExpressen berättar Nelson att han bland andra orsaker inte orkade med den stora mängd träning som krävdes. Han kände att andra saker i livet gick före.
– Jag var nöjd. Jag ville gå vidare med annat i livet. Jag såg mig helt enkelt inte som en skidåkare efter 30. Då skulle jag göra annat, säger Nelson till SportExpressen.

Blev uppfinnare

Redan under sin aktiva skidkarriär valde Nelson att köra sitt eget race. Mellan lopp kunde han sitta och programmera och snarare ta bort allt fokus på skidåkningen, någonting han konstaterar gjorde honom till en bättre skidåkare.

I dag arbetar Nelson just med programmering och veckopendlar mellan hemmet i Umeå och Hudiksvall. Dessutom har han gått och blivit uppfinnare och bland annat tagit fram en väderstation helt driven av solceller som rapporterar via mobilnätet samt en lättskött blodsocker-app som håller koll på dina värden.

Trots att han lagt tävlingsskidorna på hyllan tränar Nelson fortsatt varje dag och åker något lopp varje vinter. Han följer världscuptävlingarna noga i Vinterstudion,
– Man vill ju förstås att de ska vara i topp. Så det är tråkigt. Men jag tycker samtidigt kritiken varit lite orättvist, säger Lars Nelson.

Guldlaget från OS i Sotji 2014. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Kritisk mot Ryssland

När det svenska laget bärgade OS-guldet i Sotji visste de inte om vad som väntade efter spelen. Den största dopingskandalen i modern tid blossade upp. Nelson berättar att han läst och sett de mesta kring de olika turerna av astmamediciner, läppbalsam och syrgasmasker. Men en detalj sticker ut lite extra.

Efter OS kom uppgifter om att ryska skidåkare inhalerat Zenon-gas (ädelgas) vilket senare förbjöds.

Det väckte starka känslor hos den nu 33-årige Nelson som konstaterar att sporten han utövade kanske inte var så rättvis som många trodde.
– Det är väldigt frustrerande att de har kvar sina placeringar i OS-loppen. Det spelar väl ingen roll för mig personligen – men det känns inte bra att de har sina platser. Som på femmilen, säger han till SportExpressen.

Dela för att hylla vår svenske OS-hjälte Lars Nelson!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/KS6SekViAo5a8YenXsZh8d-qtJ6QjoRd6obSs4RBxreyaOT5kf5FzpuyX6MX1XWm” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019: TV tider, program och resultat

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);