Svenskans ärliga ord inför den allra sista chansen – kan petas av Stina Nilsson i OS: ”Det är stressande”

Johanna Skottheim kan missa OS.
Veckans stafett blir troligtvis hennes sista chans.
– Det är stressande, helt klart, säger hon.

Fyra svenska damer har redan fått en plats till OS som börjar nästa månad. Elvira Öberg och Hanna Öberg är givetvis självskrivna i truppen, och dessutom så har Linn Persson och Anna Magnusson. Men två platser återstår fortfarande att dela ut, och det är inte helt givet vilka som tilldelas platserna.

Kan petas i OS

Mona Brorsson har gjort fina resultat den här vintern, men väntar fortfarande på en plats, vilket allt talar för att hon får. Den sista platsen står då mellan Stina Nilsson och Johanna Skottheim. Den sistnämnda har betydligt me erfarenhet, medan Nilsson bara varit skidskytt i knappa två år, men gjort förvånansvärt bra resultat den här vintern. Som bäst har stjärnan varit på en tiondeplats, men det har även varit djupa svackor, då hon till exempel kom 91:a(!) i gårdagens sprint.

Johanna Skottheim, skidskytte
201206 Johanna Skottheim of Sweden after the Women 10 km Pursuit during the IBU World Cup on December 6, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0015

Skottheim har samtidigt haft problem med överbelastning och missade stora delar av förra säsongen. Väl i år har det mest blivit IBU-cupen, och hon kan alltså bli helt utan en OS-biljett, någonting som bland annat Wolfgang Pichler hade valt om han var tränare.

– Det är stressande, helt klart. OS är nånting man har drömt om sen man var liten, och att inte ha kunnat tävla och kvalificera sig har varit frustrerande, säger Johanna Skottheim till DT.

”Får väldigt mycket frågor”

Johanna Skottheim var uttagen i världscup-truppen den här veckan, men fick inte köra i sprinten, och därför heller inte i jaktstarten. Hon lär dock, talar allt för, få en sträckorna i stafetten. Det betyder ett allra sista försök, och kniven mot strupen, för att bevisa att hon förtjänar en plats i OS. Annars talar allt för att den går till Stina Nilsson, som även hon lär få en sträcka i stafetten.

211127 Stina Nilsson of Sweden after competing in women’s 15 km individual during the IBU Biathlon World Cup on November 27, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Skottheim ser dock, än så länge, positivt på det hela.

– Jag får väldigt mycket frågor kring OS, och det är svårt att säga nånting om det sett utifrån hur lite jag har tävlat den här säsongen. Men jag försöker ändå hålla hoppet uppe, och ser fram emot att få köra den här veckan om jag blir uttagen till stafetten.

LÄS MER: SVT-expertens stora oro för Stina Nilsson – och siffran som får alla att höja på ögonbrynen: ”Det är en gåta”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!