Svenska svaret – på oväntade utspelet om Frida Karlssons frånvaro: ”Nej för fanken”

Finska skidikonen Harri Kirvesniemi menar att det är Therese Johaugs enorma framgång som gjort att Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg tvingas stå över tävlingar.
Nu slår Sverige tillbaka.
– Nej, för fanken, säger förbundskaptenen Magnus Ingesson.

Tanken var att Frida Karlsson den här säsongen på allvar skulle etablera sig som en världsstjärna i skideliten. Men starten på säsongen har blivit… oväntad, då Karlsson floppade i premiären i Ruka.

Oväntade utspelet

Därefter har hon stoppats från tävlande, efter att inte klarat en hälsokontroll. Nu menar Harri Kirvesniemi, en av Finlands mest meriterade åkare med VM-guld och sex OS-medaljer, att anledningen till Frida Karlssons frånvaro beror på Therese Johaug.

Therese Johaug, Frida Karlsson
190226 Therese Johaug of Norway and Frida Karlsson of Sweden celebrates after competing in women’s 10 km classic during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87897

Han menar att såväl Karlsson som norska Ingvild Flugstad Östberg, som även hon stoppats på grund av hälsoskäl, helt enkelt pressat sig själva för hårt.

– Du kan inte undvika den tanken. Alla vet hur bra Johaug är och de vill utmana och kanske till och med slå henne. Det kan ha gjort att de pressat sig längre än de egentligen klarar av, säger Kirvesniemi till Ilta-Sanomat, enligt Aftonbladet, och fortsätter:

– Det verkar som om Johaugs överlägsenhet gör det lätt för damernas bästa åkare att göra misstag på träning. Det verkar ske naturligt att hennes värsta utmanare försvinner.

Svenska svaret

Men i det svenska lägret slår man tillbaka på Kirvesniemi utspel.

– Nej, för fanken. De bästa tar idrotten vidare. De hittar en ny nivå och vi andra får prova att hänga med. Nästa gång kanske det är Sverige eller Finland som hittar den nyckeln, säger Sveriges förbundskapten Magnus Ingesson till Dagbladet.

190226 Frida Karlsson of Sweden, Therese Johaug of Norway and Ingvild Flugstad Østberg of Norway celebrates after competing in women’s 10 km classic during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Han får även medhåll av den norska experten Fredrik Aukland.

– I båda fallen talar vi om en kombination av stora träningsmängder och återhämtning. Det visar att de balanserar på en knivsegg. Men att lägga det på en enskild person… Det är bättre att konstatera att det ligger i elitidrottens natur att jaga topprestationer, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!