Svenska succéåkaren Tilda Johanssons otäcka olycka – har förstört hela sommaren: ”Varit väldigt jobbigt”

Tilda Johansson gjorde storsuccé förra säsongen.
Sedan hände det som inte fick hända på sommaren.
– Det har varit en väldigt jobbig sommar, säger 24-åringen till SVT.

För nästan exakt ett år sedan fick Tilda Johansson sitt stora genombrott inom svenskt skidskytte. När den unga svenskan överglänste alla landslagsåkare och världsstjärnor genom att vinna Sverigepremiären på Idre Fjäll.

Tildas storsuccé

Storsuccén fortsatte sedan resten av säsongen när Tilda briljerade vecka efter vecka i IBU-cupen, nivån under världscupen. 24-åringen överträffade mångas förväntningar när hon slutligen vann den totala IBU-cupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221112 Tilda Johansson efter skidskyttepremiären i kortdistans för damer den 12 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0033

Inför den nya säsongen var planen att Johansson skulle kliva in i världscupen och ta ytterligare steg för att nå den absoluta världstoppen. Men sedan kom den otäcka olyckan som förändrade allt.

Otäcka olyckan

Under ett träningsläger på Mallorca i maj så kraschade svenska succéskidskytten med sin cykel och ådrog sig en segdragen hjärnskakning. Vilket fick stora konsekvenser för hela försäsongen.
– Utför en backe tappade jag styret på något sätt och trillade framåt och landade på huvudet, berättar Tilda Johansson för SVT Sport.
– Mer eller mindre hela sommaren har blivit påverkad. Det har varit en väldigt jobbig sommar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221112 Tilda Johansson efter skidskyttepremiären i kortdistans för damer den 12 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0033

24-åringen fick inte träna på flera veckor och efter en längre frånvaro fick hon börja träna lätt.
– Det blev främst cykel inomhus, det funkade 15-30 minuter. Jag fick lite bakslag här och där, man vill ju väldigt mycket så man testar gränser, säger Johansson i intervjun.

I dag är hon helt symptomfri och kan träna för fullt utan bakslag. Men det är klart att förutsättningarna inte varit optimala inför världscupspremiären i Östersund, dit hon fått en friplats tack vare totalsegern i IBU-cupen.
– Jag är jättetacksam för den friplatsen. När jag kom tillbaka behövde jag inte känna någon stress heller. Det är en liten dröm som går i uppfyllelse att få åka världscup just på hemmaplan, säger hon till tv-kanalen.

Hur tror du att det går för Tilda Johansson i vinter? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Elvira Öberg pekar ut det allra värsta misslyckandet i karriären: ”Den största motgången jag haft”