Svenska storsuccén: Emma Ribom vinner världscuppremiären – blågul dubbel efter jättedrama

Årets skidsäsong är äntligen igång när åkarna hade tagit sig till finska Ruka för världscuppremiären.
Emma Ribom tog hem sin första världscupseger medan Johanna Hagström slutade tvåa
samtidigt som Maja Dahlqvist bokstavligen föll på målsnöret.

Finska Ruka stod redo när världscupen i skidor drog igång med sprint under fredagen. På damsidan tog sig samtliga sex svenskor vidare från kvalet i Johanna Hagström, Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Frida Karlsson och Ingrid Hallquist.

Trippelt svenskt i finalen

Emma Ribom och Maja Dahlqvist sig sedan vidare till final efter en starkt genomförd spurt i deras semifinal-heat. I den andra semifinalen fanns Frida Karlsson och Johanna Hagström, och för den förstnämnda tog det stopp. Men Hagström stod för ytterligare ett kanonlopp och tog sig i överlägsen stil vidare till final tillsammans med Emma Ribom och Maja Dahlqvist.

Johanna Hagström, skidor
221125 Johanna Hagström of Sweden ahead of the women’s sprint during the FIS Cross-Country World Cup on November 25, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0041

Väl där tog Emma Ribom sin första världscupseger i karriären när hon körde hem finalen, samtidigt som Johanna Hagström slutade tvåa.

”En dröm som blir verklighet”

Inför upploppet i finalen såg det ut att bli trippelt svenskt på pallen när Maja Dahlqvist tog sista kurvan som ledare. Men då hände något. Dahlqvist föll plötsligt och hamnade därmed utanför pallen. Desto muntrare blev det för Ribom som fick bärga sin första världscupseger i karriären, följt av Johanna Hagström som alltså slutade på en fin andraplats efter flera fina lopp under premiärdagen.

Maja Dahlqvist, skidor
221125 Maja Dahlqvist of Sweden competes in a women’s sprint quarter final during the FIS Cross-Country World Cup on November 25, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0041

Det var en minst sagt belåten Emma Ribom som efter loppet summerade segern.
– Det är en dröm som blir verklighet, säger vinnaren i Viaplay.

På herrsidan tog sig Calle Halfvarsson till final, som dock slutade på en femteplats. Vann gjorde suveränen Johannes Hösflot Kläbo som totalt sopade banan i finalen.

Emma Ribom, skidor
221125 Emma Ribom of Sweden of Sweden in the women’s sprint during the FIS Cross-Country World Cup on November 25, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0041