Svenska skidskytte-stjärnornas hårda krav – om ryska åkare i världscupen: ”Det skulle känna väldigt konstigt”

Fortfarande krig i Ukraina.
Då vill Sebastian Samuelsson och Elvira Öberg att ryska åkare portas från årets världscupsäsong.
– Det skulle kännas väldigt konstigt, säger Samuelsson.

Det var i februari som Vladimir Putin valde att skicka sina trupper in i Ukraina för att starta krig med landet. Som en följd blev mängder av ryska idrottare portade och avstängda från sina idrotter och ligor, och världscupen i skidskytte var inget som helst undantag. Där stängdes samtliga ryska, och belarusiska åkare av direkt.

Vill inte se ryska åkarna

Vad som händer med åkarna den här säsongen är oklart, men klart är att ett beslut kommer att tas den här veckan, i samband med Internationella Skidskytteförbundets årliga kongress. Mycket talar för att åkarna kommer att fortsätta stängas av, i och med att kriget är långt ifrån över.

220202 Sebastian Samuelsson of Sweden during a men’s biathlon training session during the 2022 Winter Olympics on February 2, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Det är ett het och kontroversiellt ämne, men i Sverige är ståndpunkten helt klart. Sebastian Samuelsson vill nu att åkare från Ryssland och Belarus fortsatt hålls utanför världscupen.

– Det är klart att det inte är någon roligt situation för de belarusiska eller ryska åkarna, liksom för de ukrainska åkarna. Det är så klart väldigt tråkigt att det är här vi har hamnat, samtidigt så ser jag inte i dagsläget hur vi ska kunna välkomna tillbaka dem till världscupen, det skulle kännas väldigt konstigt, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

”Svårt att se de tävla”

Han får medhåll av Elvira Öberg, som även hon menar att åkarna bör stängas av – det trots att damsidan förlorar två stora stjärnor i form av Dzinara Alimbekava och Hanna Sola, båda från Belarus.

– Det är klart att det inte är positivt, det är synd att idrotten ska påverkas men samtidigt känns det som att det skulle vara väldigt svårt att låta de tävla, säger Öberg.

211203 Elvira Öberg of Sweden in the mixed zone after a training session during the IBU Biathlon World Cup on December 3, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson menar att det finns chans för åkarna att välkomnas tillbaka, men han ser det inte som ett troligt scenario.

– Det krävs ju på något sätt att kriget upphör i vart fall och att det ryska och belarusiska skidskytteförbunden tar kraftigt avstånd från kriget, då finns det en chans på något sätt att kunna se dem i världscupen. Men jag ser det som väldigt otroligt att det skulle hända innan kriget tar slut, säger stjärnan.

LÄS MER: Norska storstjärnans första ord efter mardrömmen – avslöjar nu allt: ”Önskar inte det min värsta fiende”