Svenska skidlandslagets nya kupp – kan värva från Norge igen: ”Bollen ligger hos Sverige”

Här om dagen lämnade Perry Olsson Norge för Sverige.
Nu kan svenska skidlandslaget knyta till sig ännu en norrman.
– Nu ligger bollen hos Sverige, säger norska skidpampen Björge Stensböl till SportExpressen.

Han är en av de allra största inom norsk skidsport. Björge Stensböl var under åren 1991 och 2004 verksam som toppidrottschef på Olympiatoppen, den sektionen inom norsk idrott som har operativt ansvar för att utveckla den norska elitidrotten.

Gjorde Norge bäst

Med Stensböl på allra högsta positionen blev Norge snabbt en stormakt inom vintersport på 90-talet. Och därefter ytterligare befäst sin roll som skidsportens stora dominant.

Therese Johaug, skidor
200218 Therese Johaug of Norway after the women’s cross-country sprint quarter final during Ski Tour 2020 on February 17, 2020 in Åre. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_514

Björge Stensböl har även varit president för det norska skidskytteförbundet och vicepresident i Norges olympiska kommitté. Det är en man som verkligen vet vad han sysslar med och i dag jobbar han inom näringslivet samt föreläser och skriver böcker.

Vill hjälpa Sverige

Nu kommer den stora vändningen att han kan bli räddningen för svensk längdskidåkning. Norrmannen har alltid haft längdskidåkningen som sin stora passion och han är mycket oroad över vad som händer i Sverige.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, skidor
200307 Frida Karlsson and Ebba Andersson of Sweden celebrate after women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Framförallt på den svenska herrsidan behöver något hända omedelbart.
– Ska längdåkningen överleva måste vi åtminstone ha Norge, Sverige och Finland med i toppen av resultatlistorna, säger han till SportExpressen.
– Genom historien har Sverige dominerat lika mycket som Norge i perioder. Med sina stjärnor som satte prägel på internationell längdåkning. Men nu… nu är det väldigt få med där uppe. Som dessutom ofta verkar få slita med dåliga skidor.

Även Northug med

Därför har Stensböl hört av sig till svenska skidlandslaget och nu erbjudit sin hjälp till grannlandet och Norges ärkerival. Enligt uppgifter har skidpampen hört av sig till svenska längdchefen Daniel Fåhraeus för att bidra med sina erfarenheter och hjälpa svenskarna.

Stensböl har även meddelat att norska landslagets tidigare skidslipare Olav Stuveseth också finns tillgänglig.
– Jag hade en försiktig förväntan att de skulle vilja träffa oss, säger han till kvällstidningen.

Även den norske skidikonen och Stensböls vän Petter Northug kan tänka sig att ställa upp på ett möte med svenska skidlandslaget. Men Sverige har trots erbjudandet visat ett svalt intresse tillbaka mot norrmannen och ett möte har inte blivit inbokat.
– Nu ligger bollen hos Sverige, säger Björge Stensböl i intervjun.

LÄS MER: Jättevändningen för Stina Nilsson – kan nu tävla i två olika(!) sporter i vinter: ”Det stämmer”