Svenska skidlandslagets historiska drömstart i år – storsuccé efter drottningen Therese Johaugs avsked

Det svenska längdlandslaget har nu gått på lite julledighet.
Och man kan göra det med gott samvete.
Inledningen på årets längdsäsong är nämligen historisk för svensk del.

Den första etappen av det svenska skidlandslagets säsong är över, och nu väntar ett, förvisso kort, men likväl välförtjänt uppehåll över julhelgen. Och landslaget kan gott unna sig att ta en extra köttbulle på julbordet, då inledningen på säsongen är historisk för svensk del med 14 pallplatser under de första fyra tävlingsveckorna. En anledning till det, förutom de fina svenska prestationerna i sig, kan vara att norska stjärnåkaren Therese Johaug inte funnits med i spåren.

Svenska succén

Och landslagschefen Anders Byström är inte helt oväntat väldigt tillfreds med den blågula succén.
– Starten i Ruka, Finland, gav trippla dubbelsegrar till Sverige på damsidan när Emma Ribom vann före i sprinten, Ebba Andersson vann före Frida Karlsson i det klassiska loppet och Frida Karlsson vann före Ebba Andersson i jaktstarten. Detta toppades med att Calle Halfvarsson tog en tredje plats som han dessvärre blev fråntagen då han diskades. Vi protesterade både där och senare men juryn stod fast vid sitt beslut, säger Byström till sajten skidor.com.

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

I Lillehammer var det som vanligt tuffast möjliga konkurrens i form av de norska åkarna, men även där lyckades svenskorna i form av Emma Ribom och Maja Dahlqvist bita ifrån. Det blev en dubbelseger i sprint, då Ribom vann före Dahlqvist.

LÄS MER: Björn Borg avslöjar nu varför vi aldrig kommer att se honom på TV igen – bortsett från ett enda undantag

Sjukdomar störde

Men under tävlingarna i norska Beitostölen började problemen hopa sig. Calle Halfvarsson fick förvisso sin revansch i och med sin imponerande pallplats, men flera svenska åkare började samtidigt känna sig krassliga. Något som fick konsekvenser inför tävlingarna i Davos.
– Väl på plats i Schweiz fick vi flera som kände av lättare symptom och de kunde därför inte ställa upp i tävlingarna och vi fick förstärkning i laget av några långloppsåkare som fick göra världscuppremiär, säger Anders Byström.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Helgen i Davos inleddes med sprint där det trots manfallet blev en lyckad tävling för Johanna Hagström som slutade på en tredjeplats.

Den andra världscupperioden inledes på nyårsafton när Tour de Ski startar i Val Müstair.

LÄS MER: Succéåkaren Anna Magnussons drastiska beslut med pojkvännen Peppe Femling: ”Det är inte det roligaste”