Svenska skidlandslaget slår nu tillbaka – efter kaoset och stjärnornas stora kritik: ”Det är alltid lätt att…”

Svenska toppåkarnas kritik mot vallateamet har varit massivt.
Nu får de svar på tal.
– Det är alltid lätt att bara skylla på vallan, det är så mycket mer avancerat än så, säger vallaren Martin Norrgård.

Förhoppningarna inför skidsäsongen var skyhöga, men det blev till stora delar ett platt fall. Stjärnor som Stina Nilsson, Ebba Andersson och Frida Karlsson missade stora delar av säsongen – och åkarna som var hela hade ofta svårt att nå topplaceringar.

Massiv kritik

Men åkarna hade ofta synpunkter på vallan och vallateamet, som de ofta ansåg gjort ett dåligt jobb.

– Jag tycker att jag låg med bra, jag låg bakom (Emil) Iversen och de där. Men det var helt omöjligt att gå med, det bara rasade. Sen såg jag att jag var 1.43 efter i mål. Det är obegripligt, jag fattar inte att man kan tappa så mycket från toppen och ner hit, sa bland annat Jens Burman efter att ha tappat rejält med fart och tid under en tävling i Norge i februari.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200301 Frida Karlsson of Sweden ahead of the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Men nu slår vallateamet tillbaka. Martin Norrgård var ny i vallateamet inför den nyss avslutade säsongen.

Vallarnas svar

Han menar att kritiken är överdriven.

– Det fanns några gånger som vi visste att vi hade gjort bort oss, men det var ganska få gånger som någon varit riktigt missnöjd, säger Norrgård till Yle.

Charlotte Kalla, skidor
191208 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on December 8, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Han menar även att åkarna lätt skyller ifrån sig.

– Det är alltid lätt att bara skylla på vallan, det är så mycket mer avancerat än så. Det är ändå en fråga om elitidrott, alla har höga förväntningar och ibland brister prestationen av en orsak eller en annan, säger Norrgård.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!