Svenska landslagsåkarnas stora ilska – alla lämnar omedelbart i ren protest(!): "Det är tragiskt"

Svenska landslagsåkarnas stora ilska – alla lämnar omedelbart i ren protest(!): ”Det är tragiskt”

Samtliga åkare lämnar nu i ren protest.
Skidklubben SK Bore skakas just nu av massavhopp.
– Det stämmer att alla har lämnat. Och det är tragiskt att det blivit så här, säger klubbens ordförande Lennart Steen till SportExpressen.

Det blev en fin säsong för den värmländska skidklubben SK Bore som gav dubbla SM-medaljer. Landslagsåkarna Lovisa Modig och Anton Persson fixade både guld och silver under SM-veckan.

Alla lämnar

Men nu är Bore i rejäl gungning efter ett ordentligt massavhopp. Klubbens stora profilåkare Modig och Persson lämnar nu omedelbart, tillsammans med världscupmeriterade åkarna Filip Danielsson, Gabriel Thorn och Maria Jonasson.

Lovisa Modig, skidor
210124 Lovisa Modig of Sweden competes in the Women’s Relay 4×5.0 km during the FIS Cross-Country World Cup on January 24, 2021 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0020

Därmed finns inte en enda senioråkare kvar i klubben…
– Ja, det stämmer att alla har lämnat. Och det är tragiskt att det blivit så här, bekräftar klubbens ordförande Lennart Steen för SportExpressen.

”Förstår inget”

Orsaken bakom är massflykten är en ren protest från åkarna efter en tydlig konflikt med klubbens styrelse. På grund av ekonomiska problem kunde Bore bara erbjuda sina åkare ett begränsat stöd inför den kommande skidsäsongen.

Anton Persson, skidor
210210 Vinnaren Anton Persson, SK Bore Torsby på podiet under prisutdelningen efter finalen i sprintloppet vid SM i skidor den 10 februari 2021 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0129

Klubben kunde bara erbjuda ersättning till startavgifter och boende i samband med tävlingar, resten skulle åkarna själva få betala. Då försökte längdåkarna själva hitta en lösning, så att de kunde stanna kvar i Bore.
– Vi hittade en sponsor som kunde gå in med 420 000 kronor, med kravet att pengarna skulle gå till klubbens elitsatsning på längdskidor. Men klubben tackade nej till det. Tydligen har de en policy som säger att alla pengar som kommer in ska gå ut till alla fyra olika sektioner: Längdskidor, skidskytte, friidrott och cykel. De kunde inte låta hela summan gå till oss, säger landslagsåkaren Modig till kvällstidningen.
– Då gick luften ur oss. Varför kunde de inte bortse från sin policy en sån här gång? Vi känner att de tvingar bort oss från klubben. Jag förstår ingenting. Varför tackar man nej till 420 000 kronor?

”Är besviken”

Lovisa Modig erkänner att hon är ”väldigt besviken på vissa personer i styrelsen”. Hon har tillhört skidklubben sedan hon bara var 2-3 år gammal.

Det är nu ett känslosamt avsked till barndomsklubben för 28-åringen som nu får ge sig ut och jaga en ny klubb till den kommande säsongen. Tillsammans med de fyra andra tidigare SK Bore-lagkamraterna och vad som händer med skidklubbens framtid utan några senioråkare återstår att se.

Vad tycker du om SK Bores agerande? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Svenska guldhjältens stora förvåning – första orden efter oväntade OS-nobben: ”Ärligt talat”

Få våra nyhetsbrev!