Svenska guldhjältens stora förvåning – första orden efter oväntade OS-nobben: ”Ärligt talat”

Maja Dahlqvist nobbade i den första OS-truppen.
Nu pratar VM-guldhjälten ut om den stora förvåningen.
– Ärligt talat visste jag inte ens att det var en uttagning nu, säger skidåkaren till Sportbladet.

I början av veckan meddelade Sverige olympiska kommitté, SOK, de första längdåkarna som fått en plats i OS-truppen till Peking 2022. Men ett namn som oväntat nog saknades var sprintspecialisten Maja Dahlqvist.

OS-nobben

Så sent som för några månader sedan vann hon VM-guld i sprintstafett tillsammans med Jonna Sundling. Men ändå fick 27-åringen inte lägga vantarna på en tidig OS-biljett, utan måste fortsätta prestera för att förtjäna sin plats i landslagstruppen.

Maja Dahlqvist, skidor
210228 Gold medalist Jonna Sundling and Maja Dahlqvist of Sweden at the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing team sprint during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0087

Nu avslöjar hon sin stora förvåning, men inte för att hon nobbades utan för att hon inte hade en aning om någon OS-uttagning så här tidigt på våren.
– Ärligt talat visste jag inte ens att det var en sådan uttagning nu, säger landslagsstjärnan till Sportbladet.

Majas plan

Men den tidiga OS-nobben är ändå inget som verkar påverka Dahlqvist allt för mycket under uppladdningen inför kommande skidsäsong.
– Har man som mål att vinna må man klara av att bli uttagen. Jag ska göra samma sak oavsett om jag får en plats nu eller senare, säger hon i intervjun.

Maja Dahlqvist, skidor
210206 Maja Dahlqvist of Sweden after the Women’s Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on February 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0120

Försäsongsträningen är redan igång och under sommaren kommer svenskan att fortsätta fokusera mest på sprinten inför OS-säsongen. Hon känner sig ganska nöjd med vilken nivå hon ligger på i distansloppen för tillfället.
– Jag var ganska stabil topp 15 på distans och det har varit ett mått jag jobbat efter. Ska jag bli mycket bättre på distans måste jag börja tumma på mina sprintegenskaper och det är ingenting jag vill. Det känns som att jag har bra nivå på uthållighet, så nu är det andra saker att prioritera i träning, säger hon till kvällstidningen.

Inget OS än

Maja Dahlqvist har hittills under karriären inte fått representera Sverige i ett vinter-OS än. Vid senaste OS 2018 i Pyeongchang blev hon petad och fick stanna hemma.

Till Peking 2022 hoppas hon få göra efterlängtad OS-debut. Och med två raka VM-guld i sprintstafett har hon väldigt goda chanser att knipa en plats i OS-truppen till slut.

Förtjänar Maja Dahlqvist att få vara med i vinter-OS? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Norska stjärnans oväntade jättehån mot Stina Nilsson(!) – efter mardrömmen: ”Jag sa det i telefonen”

Få våra nyhetsbrev!