Svenska jättekritiken mot storstjärnan – sågas efter omtalade bilden: ”Hade aldrig hänt i vårt landslag”

Norge vann guld i herrarnas sprintstafett.
Nu sågas den ryske storstjärnan Alexander Bolsjunov för sitt agerande efteråt.
– Det hade aldrig hänt i vårt landslag, säger Maja Dahlqvist.

Damernas sprintstafett blev inte särskilt spännande. Där hade Sverige, i form av Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, kontroll från start till mål när man vann VM-guld. Men herrarnas blev betydligt mer spännande, med flera vändningar och stor dramatik.

Omtalade bilderna

Den ryske storstjärnan Alexander Bolsjunov skapade en rejäl lucka ner till tvåan Norge på den näst sista sträckan, innan han växlade till landslagskompisen Gleb Retivykh – som dock inte kunde förvalta ledningen. Suveräne sprintåkaren Johannes Hösflot Kläbo gjorde ett sensationellt ryck i den sista uppförsbacken, och då kunde ingen hänga med, och Norge vann guld före Finland som blev tvåa, och Ryssland som blev trea.

Gleb Retivykh tröstas av Johannes Hösflot Kläbo. Foto: SVT Play

Men efteråt så handlade det mesta om snacket om någonting helt annat – nämligen vad som hände i målfållan. För där stod de åkarna som inte körde den sista sträckan redo för att gratulera sin lagkamrat – alla utom Alexander Bolsjunov. När Gleb Retivykh åkte i mål så fick han nämligen ligga på marken ensam och pusta, utan en Bolsjunov i närheten. Den som var först fram för att gratulera Retivykh till ett bra åk blev i stället Johannes Kläbo.

Enorma kritiken

Faktumet att Bolsjunov inte var i målfållan har sågats rejält i Norge – och även av den svenska VM-guldhjälten Maja Dahlqvist, som riktar stor kritik mot den ryske storstjärnan.

– Det är inte snällt gjort, säger hon till NRK.

210223 Maja Dahlqvist of Sweden at a press event during the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Dahlqvist får sedan frågan om det skulle kunna hända i ett svenskt landslag.

– Nej, det hade aldrig hänt. Folk pratar mycket om att det skulle finnas intriger hos oss, men det stämmer liksom inte. Man kan bli förbannad på sig själv, men vi vill varandras väl och bästa hela tiden, säger hon.

”Sånt håller vi inte på med”

Bolsjunov försvarade sig efter händelsen med att han var så trött efter sin sträcka att han blev kvar i växlingsområdet, snarare än att röra sig till målfållan. I Norge är kritiken svidande.

– Det hade inte varit acceptabelt hos oss. Men det är så orealistiskt att jag inte ens kan fundera på vilka slags följder det skulle få. Sånt där håller vi inte på med i Norge, säger landslagstränaren Arild Monsen.

LÄS MER: Norske stjärnans plötsliga hån mot legendaren Gunde Svan(!) – efter svenska fiaskot: ”Det är möjligt att…”

Få våra nyhetsbrev!