Norske stjärnans plötsliga hån mot legendaren Gunde Svan(!) – efter svenska fiaskot: ”Det är möjligt att…”

Calle Halfvarsson hoppade av VM.
Då valde den norske stjärnan Emil Iversen att skicka en passning – till Gunde Svan.
– Det som fungerade för 50 år sen kanske inte fungerar i dag, säger han.

Calle Halfvarsson har ett par riktigt tunga säsonger i ryggen och den här vintern har inte varit något undantag. Svensken har haft det blytungt i spåret och efter en rad katastrofala insatser efter årsskiftet så valde han att bryta Tour de Ski för att åka hem och träna i stället.

Lämnar VM

Halfvarsson berättade inför VM att träningen fungerat någorlunda, och det var i alla fall med viss optimism som han gick in till årets VM. Men snacka om plattfall. I lördagens tävling så var svensken långt efter, och han valde att bryta loppet.

Calle Halfvarsson, skidor
210227 Calle Halfvarsson of Sweden after aborting in the Men’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0083

Senare kom beskedet att han väljer att åka hem från VM.

– Jag har inte lyckats hitta den form jag önskar och vill hellre att mina lagkamrater ska få chansen i de tävlingar som återstår, sa han då.

Hånet mot Gunde(!)

Detta har naturligtvis skapat stora reaktioner i grannlandet Norge, som inte var sena med att skicka såväl rejäl kritik som hån. Många menade att beslutet att bryta touren aldrig hade tolererats i Norge. Storstjärnan Emil Iversen menade bland annat det enda som skulle få honom att bryta ett lopp var om han dog(!).

Men Emil Iversen passade, efter beskedet om Calle Halfvarsson, även på att skicka en passning till Gunde Svan. Inför VM så meddelade nämligen Halfvarsson att han tagit råd och tips för att få bästa möjliga resultat under VM från just Gunde Svan.

– Det är möjligt att Gunde Svans träningsfilosofi är lite daterad. Det som fungerade för 50 år sen kanske inte fungerar i dag, sa Iversen till Expressen i helgen.

210123 Emil Iversen of Norway after competing in the men’s Skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on January 23, 2021 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Hårdast kritik i Norge riktade annars den norske landslagstränaren Eirik Myhr Nossum, som menade att beslutet att både bryta loppet och hela mästerskapet inte är acceptabelt.

– Som tränare hade jag inte varit nöjd om någon gjort så. Det hade jag inte accepterat. Ska man bryta ska det vara för att man är riktigt dålig, sa han.

LÄS MER: Ebba Anderssons oväntade men underbara utspel – om Therese Johaug: ”Jag ska vara ärlig med det…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!