Svenska jätteilskan direkt i skidpremiären – Maja Dahlqvist diskades efter krocken: ”Så jävla ledsen”

Jämn semifinal i skidpremiären.
Då krokade Moa Lundgren ihop med Maja Dahlqvist – som diskades.
– Helt åt helvete! Så jävla onödigt, säger Moa Lundgren.

Skidpremiären i Gällivare blev högdramatisk, precis som det brukar bli när det vankas sprint, och några av världens bästa åkare är med. För Jonna Sundling, den stora favoriten och regerande världsmästaren, så tog tävlingsdagen dock slut redan i kvartsfinalen, efter en krasch som tvingade henne till sjukhus med handsmärtor.

Stora ilskan

Vägen såg då öppen ut för Maja Dahlqvist, som tog guld tillsammans med Jonna Sundling i vinterns VM-sprintstafett, men plötsligt, i semifinalen, så var hon långt efter tätklungan. Vad som hade hänt? I en uppförsbacke försökte hon trycka sig förbi Moa Lundgren, men det slutade med att båda krokade ihop i varandra. Maja Dahlqvist gick egentligen vidare till final på tid, men diskades efter incidenten med Lundgren.

211119 Maja Dahlqvist, efter damernas semifinal i sprint den 19 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Moa Lundgren själv var rejält upprörd efter loppet, och när hon mötte SVT direkt efteråt var hon inte på topphumör, och nära tårar.

– Helt åt helvete, för fan. Så jävla onödigt! Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det blir så jävla tråkigt, säger hon.

Hon ville inte skylla på Dahlqvist, men till Aftonbladet säger hon:

– Jag blev bara så jävla, jävla ledsen. Jag är skitbesviken på det som hände i spåret och min känsla i kroppen. Det var bara en jättedålig fredag för mig.

”Man har ett ansvar”

Maja Dahlqvist berättar att hon försökte be om ursäkt för det inträffade. Anders Blomquist, expert i SVT, tyckte att det var just Dahlqvist som låg bakom inkrokningen, och domarna verkar uppenbarligen tyckt likadant.

– Man har ett ansvar när man ska passera någon. Maja är i den vänstra korridoren, hon kliver in framför Moa Lundgren. Maja går över och tar hennes korridor, hon har förstört chanserna för Moa Lundgren och det gör att hon blir satt som sist här, säger han.

Foto: SVT

Tävlingarna i Gällivare är viktiga för åkare som inte är helt givna i världscuptrupperna, och framför allt i OS-truppen senare i vinter. För Moa Lundgren var det därför extra besviket, då hon inte fick chansen att visa vad hon gick för.

– Jag har ingen aning om jag kommer få åka efter i dag och med tanke på att det är så många svenskor som kör bättre, säger hon.

LÄS MER: Anna Dyviks stora revansch – vann direkt i skidpremiären efter att ha lämnat(!) landslaget

Få våra nyhetsbrev!